Σφίγγει ο κλοιός για τον Τραμπ. Έτοιμος για συμφωνία ο Πολ Μάναφορτ


14-09-2018 11:10

Δύσκολοι καιροί για… πρίγκιπες και για μεγιστάνες που έγιναν πρόεδροι. Τον εξής έναν: τον Ντόναλντ Τραμπ!

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποθέωνε μέσω twitter τον Μάναφορτ γιατί δεν «έσπασε» και δεν έκανε συμφωνία (όπως ο πρώην δικηγόρος του Μάικλ Κοέν) με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ. Αλλά να που η ζωή τον διαψεύδει ξανά. Και τώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται να διαχειριστεί άλλη μια… «προδοσία».

Τις τελευταίες ώρες «κυκλοφορεί» η πληροφορία πως ο Πολ Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, έχει κλείσει ή είναι πολύ κοντά στο να κλείσει συμφωνία με τον ειδικό εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση της εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

«Είναι κοντά αλλά δεν έχει κλειστεί ακόμη», ανέφερε μια από τις πηγές. Νωρίτερα το ABC News, επικαλούμενο τρεις πηγές ενήμερες για τη διαπραγμάτευση, έκανε λόγο περί καταρχήν συμφωνίας και πρόσθεσε ότι αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα (14.09.2018) σε δικαστήριο στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, το δίκτυο τόνισε πως δεν είναι σαφές εάν ο Μάναφορτ θα συνεργαστεί με τον Ειδικό Εισαγγελέα.

Ο Πολ Μάναφορτ – Φωτογραφία αρχείου Reuters

Τόσο ο συνήγορος του Μάναφορτ, ο Κέβιν Ντάουνινγκ, όσο και ο εκπρόσωπος του Μάλερ, ο Πίτερ Καρ, απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την πληροφορία.

Αν ο Μάναφορτ αποφασίσει να συνεργαστεί με τον Μάλερ, θα πρόκειται για βαρύ πλήγμα στον Τραμπ. Η πληροφορία περί συμφωνίας ανάμεσα στον Μάλερ και τον Μάναφορτ έρχεται λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής των μελών του σώματος ενόρκων ενόψει της δεύτερης δίκης του Μάναφορτ. Η διαδικασία είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα (17.09.2018).

Τον Μάναφορτ βαρύνουν κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, συνωμοσία για την απόσπαση χρημάτων δολίως από το δημόσιο των ΗΠΑ, παράλειψη εγγραφής στον κατάλογο των πρακτόρων ξένων συμφερόντων και απόπειρα επηρεασμού μαρτύρων.

Ο Μάναφορτ, επί σειρά ετών πολιτικός σύμβουλος των ρεπουμπλικάνων και λομπίστας που εκπροσωπούσε φιλορώσους πολιτικούς της Ουκρανίας, καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα στην Αλεξάντρια, στην Πολιτεία Βιρτζίνια, για κατηγορίες που συμπεριλάμβαναν τραπεζική και φορολογική απάτη.

Οι ποινικές διώξεις σε βάρος του λομπίστα, άλλοτε ενός από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Ουάσινγκτον, προέκυψαν στο πλαίσιο της έρευνας του Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του ’16 και το εάν και κατά πόσον υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην εκστρατεία του Τραμπ και τη Μόσχα. Καμιά από τις κατηγορίες σε βάρος του πάντως δεν σχετίζεται άμεσα με την έρευνα του Μάλερ.

Ο Μάναφορτ εργάστηκε έξι μήνες στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, τους τρεις ως πρόεδρός της. Παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2016, έπειτα από δημοσιεύματα που τον συνέδεσαν με πληρωμές του κόμματος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης που εκπροσωπεί πλέον νομικά τον Τραμπ, έχει δηλώσει στο Politico ότι εάν ο Μάναφορτ κλείσει συμφωνία με τον Μάλερ για να αποφύγει τη δεύτερη δίκη, θα εκμηδενιστούν οι πιθανότητες να του απονεμηθεί χάρη από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν έχει όντως την πρόθεση να απονείμει χάρη στον Μάναφορτ, ωστόσο δεν έχει αποκλείσει μέχρι σήμερα το ενδεχόμενο δημόσια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr