Τα κουνούπια θα κάνουν τα πάντα για να σε τσιμπήσουν – video


11-07-2018 15:21

Η μάχη μας με τα κουνούπια είναι πλέον καθημερινότητα τη στιγμή που το θερμόμετρο ανεβαίνει σε επικίνδυνες θερμοκρασίες.

Προσπαθούμε να τα αποφύγουμε και εκείνα είναι αποφασισμένα να κάνουν τα πάντα για να μας τσιμπήσουν.

Σε ένα τρομακτικό βίντεο που γυρίστηκε από βιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης καταγράφεται η απίστευτη προσπάθεια που καταβάλλουν τα κουνούπια για να τσιμπήσουν ένα ανθρώπινο χέρι πίσω από ένα δίχτυ.

Τα έντομα προσπαθούν επανειλημμένα να τρυπώσουν από το δίχτυ για να πετύχουν τον στόχο τους.

Εκτός από τις θανατηφόρες ασθένειες που μπορούν να μεταδώσουν, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο ιός Zika, ο κνησμός και το ερεθισμένο δέρμα μετά το τσίμπημα μας κάνει να θέλουμε να προστατευτούμε από το τσίμπημά τους.

Τι να προσέξουμε στα εντομοαπωθητικά

Ο καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Νέο Μεξικό Dr Immo Hansen πραγματοποίησε αρκετές μελέτες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εντομοαπωθητικών.

Σε μελέτη του το 2015, όπου εξέτασε μια σειρά από εμπορικά εντομοαπωθητικά, διαπίστωσε ότι εκείνα που περιέχουν DEET είναι πιο αποτελεσματικά. Αλλά και πάλι θέλει προσοχή. «Πρέπει να κοιτάξετε την ετικέτα και να δείτε το ποσοστό. Με 25% ή περισσότερο DEET, η δράση του εντομοαπωθητικού μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 8 ώρες. Με εντομοαπωθητικά με μικρότερη συγκέντρωση θα πρέπει να ψεκαζόμαστε κάθε δύο με τέσσερις ώρες».

Το DEET είναι το πιο κοινό συστατικό στα εντομοωπαθητικά. Πιστεύεται ότι το χημικό μπλόκαρε τα κουνούπια που προσελκύονται από μια ουσία που βρίσκεται στην ανθρώπινη αναπνοή και τον ιδρώτα. Ωστόσο πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι τα κουνούπια απωθούνται στην πραγματικότητα λόγω της μυρωδιάς του χημικού.

Ο Dr Hansen από την έρευνά του διαπίστωσε ότι το έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού είναι πολύ καλό μέτρο πρόλησης από τα τσιμπήματα κουνουπιών. Για εκείνους που προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα πιο φυσικό προϊόν στο δέρμα τους, σε αντίθεση με μια χημική ουσία, όπως η DEET, τότε έχουν μια πολύ καλή εναλλακτική λύση. Η υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος ωστόσο προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά κάτω των 3 ετών.

Τι ρούχα να επιλέξουμε

Ο Dr Vyas, που μίλησε στην Dailymail, συνιστά ρούχα κατασκευασμένα από σφιχτά υφάσματα.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε οποιοδήποτε ρούχο με χαλαρή πλέξη γιατί τα κουνούπια θα καταφέρουν να περάσουν».

Εκτός από τις μυρωδιές, τα κουνούπια προσελκύονται από σκούρα χρώματα όπως τα τζιν, τα κολάν και οποιοδήποτε μαύρο ρούχο.

Προτείνει να φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα σε τόνους όπως το λευκό, το μπεζ ή το χακί.

Πηγή: Dailymail