Αργεντινή: Γενική απεργία κατά του ΔΝΤ


25-06-2018 20:52

Παρέλυσε σήμερα η ζωή στην Αργεντινή, λόγω της εικοσιτετράωρης γενικής απεργίας ενάντια στην οικονομική πολιτική αυστηρής λιτότητας του Προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι και τη συμφωνία που υπέγραψε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CGT) απηύθυνε το κάλεσμα για την απεργία σε ολόκληρη την Αργεντινή. Ωστόσο άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις διοργάνωσαν διαδηλώσεις με στόχο να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Μπουένος Άιρες, όπου αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Γύρω στις 07:00 το πρωί τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), οι διαδηλωτές έκλεισαν τους κεντρικούς οδικούς άξονες στην πρωτεύουσα.

Τρένα, λεωφορεία και ταξί συμμετείχαν στην απεργία, με αποτέλεσμα οι δρόμοι του Μπουένος Άιρες να είναι σχεδόν άδειοι.

Επίσης, τα δημόσια σχολεία παρέμειναν κλειστά και η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν πήγε στη δουλειά. Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σήμερα στις 00:00 τοπική ώρα (06:00 το πρωί ώρα Ελλάδας) είχαν ως αποτέλεσμα να καθηλωθούν τα αεροσκάφη στα αεροδρόμια. Όλες οι εσωτερικές πτήσεις ακυρώθηκαν όπως και οι πτήσεις εξωτερικού από και προς το Μπουένος Άιρες και άλλα αεροδρόμια της χώρας.

Αργεντινή – ΔΝΤ: Η ιστορία επαναλαμβάνεται

πηγή Reuters

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και για τη συμφωνία με το ΔΝΤ. Μία ανάλογη συμφωνία είχε βγάλει πάλι τη χώρα στους δρόμους την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του CGT, Χουάν Κάρλος Σμιντ, πρόκειται για τη “σημαντικότερη απεργία των τελευταίων 8 ετών”.

“Μια γενική απεργία δεν επαρκεί. Χρειάζεται να εκπονήσουμε ένα σχέδιο μάχης, για να οδηγήσουμε στην αποτυχία το σχέδιο πολέμου εναντίον των εργαζομένων” είπε από ένα οδόφραγμα ο Μαρσέλο Ραμάλ, ηγετικό στέλεχος του Εργατικού Κόμματος.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας Νικολάς Ντουχόβνε διατύπωσε την εκτίμηση ότι η απεργία θα στοιχίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην οικονομία της Αργεντινής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ & Reuters

 

 

Πηγή: www.newsit.gr