Το μεσημέρι του Σαββάτου η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ


14-06-2018 18:21

Το μεσημέρι του Σαββάτου (16.06.2018) θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα στις 14:00.

Την πρόταση αυτή έκανε και τελικά κατάφερε να περάσει η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την ΝΔ να προτείνει να μιλήσουν πρώτα όλοι οι βουλευτές και η ψηφοφορία να γίνει τα ξημερώματα της Κυριακής.

Τα υπόλοιπα κόμματα πρότειναν η ψηφοφορία να γίνει μόλις τελειώσει ο κατάλογος των ομιλητών. Ωστόσο εάν ο κατάλογος εξαντληθεί πριν τις 14:00 τότε και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί νωρίτερα, ωστόσο αυτό είναι μάλλον απίθανο.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα έχει προγραμματισθεί συλαλλητήριο έξω από την Βουλή για την Μακεδονία και αυτό ίσως είναι κάτι που η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει, το να υπάρχει δηλαδή «πίεση» απ’ έξω.

Την πρόταση μομφής ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, προκάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει ό,τι είχαν κάνει σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί του στο παρελθόν: να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε πρόταση εμπιστοσύνης. Όμως όπως ενημέρωσε το Σώμα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση αυτού της του δικαιώματος. «Σας προκαλώ κ. Τσίπρα γιατί σήμερα αναμετρώμαστε όλοι με την ιστορία», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ. Η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε πριν από λίγο και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το Σάββατο (16.06.2018).

Μητσοτάκης: Καταθέτω πρόταση μομφής

«Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας παρότι του το ζήτησα αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον Πάνο Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας μετά το τέλος της ψηφοφορίας».

Τσίπρας: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταντήσει θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την πρόταση μομφής της ΝΔ προς την κυβέρνηση. Είπε δε ότι η πρόταση δυσπιστίας «είναι καλοδεχούμενη και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε (σ.σ. παραπέμποντας σε δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για το Μνημόνιο)». Τόνισε ότι όχι μόνο είναι καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής αλλά απευθυνόμενος στην πλευρά της ΝΔ είπε «δώρο μου κάνετε». Διότι, όπως σημείωσε, δίνει την ευκαιρία να τα πουν όλα.

Αναλυτικά το κείμενο της ΝΔ με την πρόταση μομφής

«Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία. Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.

Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.

Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής».

Πηγή: www.newsit.gr