Μητσοτάκης: Τέταρτο μνημόνιο, το δεύτερο με την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου


14-06-2018 14:48

Σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση για τα όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τελειώνει τη θητεία της όπως ξεκίνησε: με ψέματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του, η οποία ξεκίνησε με οικονομία και έφτασε στην πρόταση μομφής για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Από τα πυρά του προέδρου της ΝΔ δεν γλίτωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εκνευρίστηκε μάλιστα όταν ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε όσα έλεγε για τον ΕΝΦΙΑ. «Τολμάτε να με διακόπτετε εσείς που θα καταργούσατε τον ΕΝΦΙΑ;» Είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο. Και συνέχισε την επίθεσή του υπενθυμίζοντας δήλωση του υπουργού Οικονομικών περί παραίτησης σε περίπτωση που οι δανειστές ζητούσαν νέα μείωση του αφορολόγητου. Τον κατηγόρησε μάλιστα πως δεν παραιτήθηκε για να κρατήσει την καρέκλα.

«Ντροπή σας κ. Τσακαλώτο», κατέληξε την αναφορά του, καταθέτοντας στα πρακτικά δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με το αφορολογητο.

Μητσοτάκης: Κάνετε πολιτική με ψέματα

«Πρόκειται για το τέταρτο μνημόνιο, το δεύτερο που έχει την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου, δίχως πρόνοια για χρηματοδότηση, που μειώνει μισθούς, συντάξεις και αφορολόγητο, καταργεί ό,τι έχει απομείνει από ΦΠΑ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κοινωνία έχει πληρώσει πολύ ακριβά αυτή την κυβέρνηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «το πού θα βρισκόμασταν αν δεν είχε μεσολαβήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015, το ξέρουμε».

«Η κυβέρνηση τσάκισε τη μεσαία τάξη, επιτέθηκε στο εισόδημά της για να δημιουργήσει το υπερπλεόνασμα και να μοιράσει ένα μέρος της με κριτήρια ιδιοτελή… Ένας στους δύο Έλληνες χρωστούν, περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες δεν μπορούν να ρυθμίσουν χρέη των 500 ευρώ. Προκειμένου να αποκρύψουν την πραγματικότητα οι κυβερνώντες κάνουν πολιτική με ψέματα… Ένας στους δύο συνταξιούχους θα χάσει μία έως δύο συντάξεις. Για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο πολίτες που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 500 ευρώ. Μειώνεται κι άλλο το διαθέσιμο εισόδημα γιατρών δικηγόρων, αγροτών… Θα επιβαρυνθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αφού ένα εκατομμύριο νοικοκυριά θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ. Η δημόσια περιουσία μπαίνει ενέχυρο για 25 δισ. μέσω του υπερταμείου που επίσης συστάθηκε με υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου. Οι άνθρωποι που το 2014 αποκαλούσαν αιματοβαμμένα τα πλεονάσματα, τώρα αλυσοδένουν την χώρα με πλεονάσματα 3,5% έως 5,2% για πέντε χρόνια», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ο Τσίπρας θα έσκιζε τα μνημόνια αλλά έφερε… δυο»

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι ακολουθεί μια «βαθιά ανήθικη και ανέντιμη πολιτική για να δημιουργήσετε το υπερπλεόνασμα και να μοιράσετε σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για εκλογική σας πελατεία… Ένας πρωθυπουργός που θα έσκιζε τα μνημόνια μέσα σε τρία χρόνια έφερε δύο μνημόνια και ένας υπουργός Οικονομικών που θα υπέβαλε την παραίτησή του αν μειωνόταν το αφορολόγητο έμεινε στη θέση του για να είναι εκείνος που μειώνει το αφορολόγητο».

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στα οικονομικά ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν θα αποφύγετε τις εκλογές, είμαι εδώ για να αποδείξω ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, με ανάπτυξη, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία. Δικαιωθήκαμε απόλυτα όταν πριν από δύο χρόνια ζητήσαμε εκλογές. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήλθαν στην εξουσία με ψέματα και τώρα δεσμεύουν τη χώρα για χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους».

Πηγή: www.newsit.gr