Ορθοποδεί η τουρκική λίρα – Αυξήθηκαν ξανά τα επιτόκια


07-06-2018 18:37

Ένα ακόμα βήμα προς τη σταθεροποίηση της λίρας έκανε σήμερα Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας – Στις 4,4560 ανέβηκε μετά την απόφαση η ισοτιμία με το δολάριο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 125 μονάδες βάσης, στο 17,75%. Είναι ένα ακόμα βήμα προς την ανεξαρτησία της, μερικές εβδομάδες ύστερα από την έκτακτη αύξηση του κόστους δανεισμού.

Οι ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και οι αμφιβολίες για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας της χώρας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό, έχουν ως αποτέλεσμα η λίρα να καταγράφει απώλειες περίπου 16% από τις αρχές του έτους.

Παρόλα αυτά, και χάρις στην καταλυτική παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, η λίρα σημείωσε ράλι περίπου 2% έναντι του δολαρίου. Ανάσα για την τουρκική οικονομία έδωσε σήμερα η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων και η άνοδος των μετοχών.

Διψήφιος ο πληθωρισμός και ανεβαίνει

Η τράπεζα έχει τώρα αυξήσει τα επιτόκια κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες σε κάτι παραπάνω από δύο εβδομάδες, ύστερα από την αύξηση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε έκτακτη συνεδρίασή της τον περασμένο μήνα. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα σύσφιξη της πολιτικής, αν χρειαστεί, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Οι επενδυτές ανέμεναν μια δεύτερη αύξηση, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 12,15% τον Μάιο.

Η ισοτιμία της λίρας, που διαμορφώθηκε στις 4,4560 λίρες ανά δολάριο μετά την απόφαση από τις 4,5799 λίρες ακριβώς πριν τη σχετική ανακοίνωση, διαμορφώθηκε στις 15:12 ώρα Ελλάδας στις 4,4740 λίρες ανά δολάριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ