ΥΠΟΙΚ για δεκαετές ομόλογο: Για να υπάρξει απόφαση αναβολής, πρέπει να έχει υπάρξει απόφαση έκδοσης


06-06-2018 20:00

Απάντηση στο δημοσίευμα του Reuters που έκανε λόγο για αναβολή του νέου δεκαετούς ομολόγου, έδωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως τονίζουν, για να υπάρξει απόφαση αναβολής, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση έκδοσης.

Ειδικότερα, οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι:

– Για να υπάρξει απόφαση αναβολής πρέπει να έχει υπάρξει απόφαση έκδοσης.

-Τέτοια απόφαση δεν υπήρξε ποτέ.

– Ο ΟΔΔΗΧ έχει τη γενική εντολή από την κυβέρνηση ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι να κάνει -όπως έχει ήδη κάνει- δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.

– Οι εκδόσεις ομολόγων αποφασίζονται με τεχνοκρατικά κριτήρια από τον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για την επιλογή του κατάλληλου χρόνου.

«Η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική εντυπωσιασμού με εκδόσεις ομολόγων, όπως συνήθιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Το δημοσίευμα του Reuters

Νωρίτερα, το Reuters μετέδιδε πως η κρίση στην Ιταλία οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στην απόφαση να αναβάλει για λίγους μήνες την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλείται κορυφαίο αξιωματούχο της κυβέρνησης οι πρόσφατες αναταράξεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επιτυχία του εγχειρήματος.

«Η Ελλάδα αποφάσισε να καθυστερήσει για λίγους μήνες το σχέδιο για την έκδοση νέου ομολόγου, εξαιτίας του αυξημένου πολιτικού κινδύνου στην Ιταλία, που έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Αθήνα ήθελε να εκδώσει νέο ομόλογο, πιθανότατα το πρώτο δεκαετές έπειτα από μια δεκαετία, αυτό το καλοκαίρι και κατά προτίμηση πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο, αναφέρει το αποκλειστικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Σε αναμονή το πλάνο

Όμως, αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι το πλάνο μπορεί να χρειαστεί να μπει σε αναμονή έως το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα ελπίζει να έχει εξασφαλίσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους από τους δανειστές.

«Εξετάσαμε την πιθανότητα έκδοσης ομολόγου πριν από το τέλος του προγράμματος, αλλά έπειτα από την πρόσφατη αναταραχή, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, αρνούμενος να κατονομαστεί.

«Εχοντας ένα ισχυρό “μαξιλάρι” ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε τη μεταμνημονιακή περίοδο για την επόμενη κίνησή μας», ανέφερε ένας αξιωματούχος. «Επιπλέον, θα υπάρχει μια απόφαση για την ελάφρυνση χρέους», συμπλήρωσε.

Πηγή: www.newsit.gr