Βρετανική έρευνα: Μπάσα φωνή για τις νέες μητέρες – Συμβουλές για τις τραγουδίστριες


31-05-2018 9:32

Βαθύτερη και πιο μονότονη γίνεται η φωνή των γυναικών μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, αποκαλύπτει μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι νέες μητέρες αποκτούν, προσωρινά, βαθύτερη και πιο μονότονη φωνή μετά την πρώτη γέννα, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Σάσεξ στη Βρετανία. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ. Κάζια Πιζάνσκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Evolution and Human Behavior” (Εξέλιξη και Ανθρώπινη Συμπεριφορά), ανέλυσαν ηχογραφήσεις 40 γυναικών, από τις οποίες οι μισές είχαν γεννήσει για πρώτη φορά και οι άλλες μισές δεν είχαν ποτέ γεννήσει.

Οι ηχογραφήσεις της πρώτης ομάδας είχαν γίνει πριν από την εγκυμοσύνη, στη διάρκειά της και μετά από αυτήν, αναφέρουν οι βρετανικές “Γκάρντιαν” και “Τέλεγκραφ”. Διαπιστώθηκε ότι μετά τον πρώτο τοκετό η φωνή χαμηλώνει σε τόνο κατά μέσο όρο περίπου κατά 5%, δηλαδή πάνω από ένα ημιτόνιο (1,3 ημιτόνια).

Επίσης, ο υψηλότερος δυνατός τόνος της φωνής των νέων μητέρων πέφτει κατά μέσο όρο κατά 2,2 ημιτόνια ή πάνω από δύο νότες, ενώ η φωνή τους έχει πλέον μικρότερες τονικές διακυμάνσεις, με συνέπεια να γίνεται πιο μονότονη.

 

 

Γιατί βαθαίνει η φωνή τους – Τι να γνωρίζουν οι τραγουδίστριες

Η αλλαγή της φωνής φαίνεται να εξαφανίζεται περίπου δώδεκα μήνες μετά τη γέννα. Οι επιστήμονες αποδίδουν την μπάσα φωνή, είτε σε μια υποσυνείδητη προσπάθεια των νέων μητέρων να αποπνέουν περισσότερη εξουσία, είτε σε ορμονικές μεταβολές. Αυτό, μεταξύ άλλων, εξηγεί γιατί συχνά δίνεται η συμβουλή στις τραγουδίστριες να μην τραγουδούν τους πρώτους μήνες μετά την απόκτηση παιδιού. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η φωνή μιας γυναίκας αλλάζει ανάλογα με τον κύκλο της γονιμότητας και ο τόνος της ανεβαίνει κάθε μήνα στη φάση της ωορρηξίας, ενώ μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση.

Από την άλλη, οι άνθρωποι -άνδρες και γυναίκες- με βαθύτερη φωνή αντιμετωπίζονται εν γένει ως πιο ώριμοι, ικανοί και κυριαρχικοί. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι οι γυναίκες, αντιμέτωπες για πρώτη φορά με την πρόκληση της μητρότητας, καταφεύγουν υποσυνείδητα σε αυτό το…τρικ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ