"Τσινάει" ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Βόρεια Κορέα: "Αποτυχημένος ο Τραμπ αν…"


16-05-2018 7:52

Ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό; Μετά από εβδομάδες που η Βόρεια Κορέα έκανε βήματα συνεργασίας με τις ΗΠΑ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν από “μαύρο πρόβατο” έγινε… ισότιμος συνομιλητής του Ντόναλντ Τραμπ, έρχεται μια νέα εξέλιξη.

Η Βόρεια Κορέα απείλησε να ακυρώσει την πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, όπου ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν θα συναντήσει για πρώτη φορά Αμερικανό πρόεδρο. Τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να πιέζει την Πιονγκγιάνγκ να καταστρέψει τα πυρηνικά της όπλα χωρίς να τις δώσει κάποιο αντάλλαγμα.

Βόρεια Κορέα: Μη μας σπρώχνετε στον τοίχο!

«Αν η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου συνεχίσει να μας σπρώχνει στον τοίχο και να απαιτεί μονομερώς να εγκαταλείψουμε το πυρηνικό μας οπλοστάσιο, δεν θα έχουμε πλέον κανένα ενδιαφέρον για συνομιλίες και θα πρέπει να επανεξετάσουμε εάν θα δεχθούμε να συμμετάσχουμε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ». Αυτό δήλωσε ο βορειοκορεάτης πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν, όπως μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι το μέλλον των διμερών σχέσεων «θα είναι ξεκάθαρο» εάν η Ουάσινγκτον έχει κατά νου μια αποπυρηνικοποίηση τύπου Λιβύης στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας». Κατά τον ίδιο, ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει ένας «αποτυχημένος πρόεδρος» εάν ακολουθήσει τα βήματα των προκατόχων του.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν βάζει… πάγο και στη Σεούλ

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ χαρακτήρισε την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να αναστείλει μια διακορεατική σύνοδο, η οποία σχεδιαζόταν να διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών, «λυπηρή». Σημείωσε ότι δεν συνάδει με την ιστορική διακήρυξη που υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στα τέλη του Απριλίου.

«Η απόφαση της Βόρειας Κορέας να αναβάλλει μονομερώς τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο Κορέες, με την επίκληση των ετήσιων αεροπορικών γυμνασίων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, δεν συνάδει με το πνεύμα της Διακήρυξης του Πανμουντζόμ και είναι λυπηρή», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης Μπάικ Τάε-χιούν.

Ο Μπάικ προέτρεψε ταυτόχρονα την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν στις συνομιλίες και συμπλήρωσε ότι θα σταλεί μια επίσημη επιστολή στη βορειοκορεάτικη κυβέρνηση εντός της ημέρας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ