Τερματίζεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της JPO – Καταλυτική παρέμβαση για λύση στην J&P


22-04-2018 13:29

Ύστερα από αρκετές εβδομάδες μεγάλης ταλαιπωρίας για τους εργαζόμενους στη θυγατρική της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και αβεβαιότητας για το μέλλον ολόκληρης της JPO, ένας συνδυασμός καλών νέων δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι η κρίση θα ξεπεραστεί.

Πριν λίγες ημέρες οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν έναν από τους καθυστερούμενους μισθούς, αυτόν του Ιανουαρίου. Ασφαλώς το πρόβλημα δεν λύθηκε, αφού στους εργαζόμενους οφείλονται ακόμα μισθοί μηνών. Πρόκειται όμως για σημαντικό θετικό βήμα, αφού – πέρα από την ενίσχυση των εργαζόμενων – αποδεικνύεται ότι οι συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης της J&P της Σαουδικής Αραβίας για εξασφάλιση χρηματοδότησης, αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Όπως φαίνεται, ήταν ουσιαστική και όχι απλώς λόγια, η δέσμευση που έδωσε σε επιστολή του στους εργαζόμενους ο Ανδρέας Παπαθωμάς, εκ μέρους της οικογένειας Παρασκευαΐδη, ότι προτεραιότητα είναι η καταβολή των χρημάτων που οφείλει η Εταιρεία στους εργαζόμενους, επειδή αναγνωρίζει τις θυσίες που κάνουν και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλους αυτούς τους μήνες.

Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα προέκυψε από την έλλειψη ρευστότητας, που οφείλεται αφενός στην μεγάλη καθυστέρηση του Υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας να καταβάλει στην JPO 200 εκ. δολάρια που οφείλει, ως προκαταβολές, εδώ και 18 μήνες για δύο έργα συνολικού ύψους 2 δις. δολαρίων και αφετέρου στην ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών της Εταιρείας μέχρι το 2017.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα ενταθούν τώρα οι προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα με επαφές με το Υπουργείο Εσωτερικών στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να πληρωθούν οι προκαταβολές των 200 εκ. δολαρίων, με την επιδίωξη δανεισμού, αλλά και με τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας

Αυτό που καθυστερεί την οριστική λύση του προβλήματος και που προκαλεί εντύπωση, είναι η αρνητική στάση του άλλου μεγάλου μετόχου της JPO, δηλαδή της πλευράς Ιωάννου. Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, η πλευρά Ιωάννου μπλοκάρει στο Διοικητικό Συμβούλιο της μητρικής Εταιρείας JPO αποφάσεις για παροχή χρηματοδότησης στη θυγατρική της Σαουδικής Αραβίας, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η JPO πήρε ένεση ρευστότητας 120 εκατομμυρίων ευρώ από το μερίδιο της στην πώληση του αεροδρομίου Queen Alia στην Ιορδανία.

Αρκεί ένα μέρος των χρημάτων αυτών να διατεθεί από τη μητρική εταιρεία στη θυγατρική της Σαουδικής Αραβίας, κάτι απολύτως λογικό και αυτονόητο, και το πρόβλημα ρευστότητας θα αποτελεί παρελθόν.

Όπως μάλιστα έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια Παρασκευαΐδη έχει ήδη ζητήσει αυτό να γίνει άμεσα και αναμένεται η θέση της οικογένειας Ιωάννου. Η θετική στάση της θα οδηγήσει στον τερματισμό μίας πολύ δύσκολης περιόδου για την JPO, ενώ τυχόν αρνητική στάση, όχι μόνο θα παρατείνει την ταλαιπωρία των εργαζόμενων, αλλά και θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την κορυφαία ίσως Κυπριακή εταιρεία.

Ελπίδες για λύση, λοιπόν, αλλά και κρίσιμες αποφάσεις για τους μετόχους που καλούνται να αποδείξουν ότι προτεραιότητα τους είναι η στήριξη των εργαζόμενων και η διασφάλιση της πορείας της Εταιρείας και όχι η εξυπηρέτηση προσωπικών επιδιώξεων.

Πηγή: www.newsit.gr