Η «πύλη της κολάσεως» – Πεθαίνει ό,τι πλησιάζει τον ναό


21-02-2018 11:32

Μυστήριο περιβάλλει τον ναό που ονομάστηκε “πύλη της κολάσεως” μετά από μια σειρά ανεξήγητους θανάτους.

Για χρόνια, κάθε πουλί ή θηρίο που ερχόταν σε επαφή με την πύλη κοντά στο Pamukkale, στη νότια Τουρκία, πέθαινε εν μέσω ισχυρισμών ότι σκοτώθηκαν από τη θανατηφόρο ανάσα του Άδη. Στα αρχαία και ρωμαϊκά χρόνια λέγεται ότι πέθαιναν και οι άνθρωποι που τολμούσαν να πλησιάσουν.

Τώρα πιστεύεται ότι διαρρέονται θανατηφόρες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα από την κρούστα της γης με αποτέλεσμα να προκαλούνται οι μυστηριώδεις θάνατοι κοντά στους ναούς που ήταν κρυμμένοι στην αρχαία φρυγική πόλη της Ιεράπολης.

Η αρχαία περιγραφή του Στράβωνα

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archaeological And Anthropological Sciences. Είχε περιγραφεί ως θανατηφόρο μέρος για να πλησιάσεις από τον αρχαίο Έλληνα γεωγράφο Στράβωνα.

«Οποιοδήποτε ζώο περνά μέσα συναντά στιγμιαία θάνατο. Έριξα σπουργίτια και αμέσως πήραν την τελευταία τους πνοή και έπεσαν. Ο χώρος είναι γεμάτος πυκνό ατμό που κανείς δεν μπορεί να δει το έδαφος» έγραφε πριν από 2.000 χρόνια.

Μεταξύ των ερειπίων, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σπηλιά με ιωνικές ημι-στήλες. Πάνω τους υπήρχαν επιγραφές με αφιερώματα σε άλλους θεούς όπως τον Πλούτωνα.

Ο Ιταλός αρχαιολόγος Francesco D’Andria δήλωσε στο Discovery News πως μπορούσαν να δουν τις θανατηφόρες ιδιότητες του σπηλαίου κατά τη διάρκεια της ανασκαφής. «Αρκετά πτηνά πέθαναν ενώ προσπαθούσαν να πλησιάσουν το θερμό άνοιγμα. Πέθαναν ακαριαία από τις αναθυμιάσεις του διοξειδίου του άνθρακα».

Ο καθηγητής Hardy Pfanz του πανεπιστημίου Duisburg-Essen στη Γερμανία δήλωσε ότι η μελέτη ανίχνευσε πολύ υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή: News.com.au