ΗΠΑ: Αστυνομικός αρνήθηκε να πυροβολήσει μαύρο ύποπτο αλλά δικαιώθηκε


13-02-2018 12:22

Πρωταγωνιστής της ιστορίας ένας αστυνομικός από τη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Είχε απολυθεί γιατί αρνήθηκε να πυροβολήσει έναν μαύρο και ένοπλο, ύποπτο.

Ο αστυνομικός δεν το άφησε έτσι. Και τελικά δικαιώθηκε. Όπως έγινε γνωστό, θα πάρει αποζημίωση ύψους 175.000 για αδικαιολόγητη απόλυση.

Η οργάνωση προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων (ACLU) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι η πόλη του Γουέιρτον, όπου εργαζόταν ο αστυνομικός, κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό μαζί του και θα του καταβάλει 175.000 δολάρια.

Η υπόθεση που σόκαρε τις ΗΠΑ

Στις 6 Μαΐου 2016 ο Στίβεν Μέιντερ, πρώην πεζοναύτης, απάντησε σε μια κλήση για ενδοοικογενειακή βία. Όταν ο 27χρονος αστυνομικός έφτασε στο σημείο είδε τον ύποπτο Ρ. Τζ. Ουίλιαμς «προφανώς εκτός εαυτού», με τα χέρια πίσω από την πλάτη του, σύμφωνα με την ACLU.

Ο Μέιντερ τού ζήτησε να βγάλει τα χέρια από την πλάτη και τότε ο Ουίλιαμς του έδειξε ότι κρατά όπλο. Ο αστυνομικός τού ζήτησε να το αφήσει στο έδαφος, κάτι που ο ύποπτος αρνήθηκε να κάνει, προκαλώντας τον Μέιντερ να τον πυροβολήσει.

«Αντί να πυροβολήσει ο Μέιντερ, χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική του εκπαίδευση, προσπάθησε να τον ηρεμήσει», αναφέρει η ACLU. «Χαμήλωσε τον τόνο της φωνής του, κοίταξε τον Ουίλιαμς στα μάτια και του είπε «δεν θα σε πυροβολήσω, αδελφέ μου, δεν θα σε πυροβολήσω»».

Τράβηξαν άλλοι τη σκανδάλη

Όμως όση ώρα ο Μέιντερ διαπραγματευόταν με τον Ουίλιαμς έφτασαν στο σημείο δύο ακόμη αστυνομικοί. Ο δράστης έστρεψε το όπλο του προς εκείνους. Ένας εξ αυτών τον πυροβόλησε και τον σκότωσε με τέσσερις σφαίρες. Το όπλο του υπόπτου δεν ήταν γεμάτο.

Οι αξιωματούχοι της πόλης Γουέιρτον κατηγόρησαν τον Μέιντερ ότι «πάγωσε» στη διάρκεια του περιστατικού και δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που τον απέλυσαν. Αντίθετα, ο αστυνομικός που σκότωσε τον Ουίλιαμς δεν αντιμετώπισε κατηγορίες…

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ