"Τρέμουν" για τσουνάμι μετά τον σεισμό "μαμούθ" στην Αλάσκα. 8,2 Ρίχτερ το μέγεθος της δόνησης.


23-01-2018 15:42

Ένας ισχυρός σεισμός αναστάτωσε τη νότια Αλάσκα. Στα 8,2 Ρίχτερ το μέγεθος της σεισμικής δόνησης. Προειδοποιήσεις και επιφυλακή υπό τον φόβο ενδεχόμενου τσουνάμι.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών καταγράφηκε ανοικτά στην Αλάσκα. Και συγκεκριμένα στην νότια ακτή. Ο σεισμός προκάλεσε την έκδοση προειδοποιήσεων για τσουνάμι. Τόσο για την αμερικανική πολιτεία, όσο και για την δυτική ακτή του Καναδά. Τις προειδοποιήσεις εξέδωσε, σήμερα η αμερικανική σεισμολογική υπηρεσία (USGS).

Ο σεισμός στην Αλάσκα και οι ανησυχίες

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 09.31 ώρα Γκρίνουιτς (11.30 ώρα Ελλάδος). Σημειώθηκε σε βάθος δέκα χιλιομέτρων στον Κόλπο της Αλάσκας, σε απόσταση 280 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά της πόλης Κόντιακ, σύμφωνα με την υπηρεσία.

 

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι εξέδωσε προειδοποίηση για την νότια ακτή στην Αλάσκα. Αλλά και για τις Αλεούτιες Νήσους και την επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.

Σε επιφυλακή για τσουνάμι ετέθη επίσης ολόκληρη η ακτή του Ειρηνικού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα από τα μεξικανικά μέχρι τα καναδικά σύνορα.

Το επίσκεντρο του ισχυρού σεισμού στην Αλάσκα είναι πάνω στην τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, η οποία διατρέχει τον Βερίγγειο Πορθμό.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr