Ρωσία: Οι ΗΠΑ θέλουν να επέμβουν στις εκλογές μας


13-01-2018 22:52

Για απόπειρα επηρεασμού των εσωτερικών υποθέσεων της Ρωσίας πριν από τις προεδρικές εκλογές έκανε λόγο ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ., σχετικά με το αναμενόμενο νέο κύμα αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η Ουάσινγκτον αναμένεται να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ακόμη και στις αρχές Φεβρουαρίου για τη φερόμενη ανάμιξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί πως υπήρξε τέτοια ανάμιξη.

Η Μόσχα περιμένει από τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν δύο αντιρωσικές αναφορές με τις κυρώσεις, δήλωσε ο Ριάμπκοφ στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μια από τις αναφορές είναι πιθανό να αυξήσει τον αριθμό των ρώσων αξιωματούχων και των ρωσικών εταιρειών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων ενώ η άλλη θα αναλύει αν οι κυρώσεις έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα αποτελεσματικές, δήλωσε ο Ριάμπκοφ.

«Θεωρούμε πως είναι άλλη μια απόπειρα επηρεασμού της εσωτερικής κατάστασής μας, ιδιαίτερα πριν από τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε.

Μεγάλο προβάδισμα Πούτιν

Η Ρωσία θα πραγματοποιήσει προεδρικές εκλογές στις 18 Μαρτίου και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να κερδίσει σ’ αυτές άλλη μια εξαετή προεδρική θητεία.

Τον Αύγουστο, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σε νόμο ένα νέο πακέτο κυρώσεων σχεδιασμένων από αμερικανούς βουλευτές. Η νέα νομοθεσία περιορίζει επίσης τη δυνατότητα του ίδιου του Τραμπ να αίρει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι πρώτες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας επιβλήθηκαν το 2014 για τον ρόλο της στην κρίση της Ουκρανίας και επειδή προσάρτησε την Κριμαία. Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας, με αποτέλεσμα η τελευταία να προχωρήσει σε αντίποινα απαγορεύοντας τις εισαγωγές τροφίμων από χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο νέος γύρος των αμερικανικών κυρώσεων μπορεί ενδεχομένως να περιλάβει απαγόρευση της αγοράς ρωσικών ομολόγων.

Πηγή: www.newsit.gr