Νέο θρίλερ στη Μεσόγειο: Αγνοούνται 100 μετανάστες μετά από ναυάγιο.


10-01-2018 8:42

Από 90 ως 100 μετανάστες αγνοούνται στη Μεσόγειο. Η βάρκα στην οποία μπήκαν να για φτάσουν στην Ευρώπη, βυθίστηκε στ’ ανοιχτά της Λιβύης.

Ο αριθμός των αγνοούμενων βασίζεται στα όσα είπαν μετανάστες που σώθηκαν, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης.

Στη φουσκωτή βάρκα είχαν επιβιβαστεί πάνω από 100 άνθρωποι αλλά μόλις οι 17 από αυτούς, ανάμεσά τους αρκετές γυναίκες, διασώθηκαν, είπε ο ναύαρχος Αγιούμπ Κάσεμ, εκπρόσωπος του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι ναυαγοί κρατούνταν για ώρες από τα απομεινάρια της βάρκας έως ότου να φτάσουν τα σκάφη διάσωσης.

Το ναυάγιο έγινε στα ανοικτά της πόλης Αλ Χομς, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας.

Διάσωση

Το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό ανέφερε ακόμη πως διέσωσε άλλους 267 μετανάστες από διάφορα κράτη της Αφρικής που είχαν επιβιβαστεί σε δύο πλεούμενα που διέτρεχαν κίνδυνο να βυθιστούν στα ανοικτά της πόλης Ζαουίγια, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.

Πολλές γυναίκες καθώς και 17 παιδιά είναι ανάμεσα στους μετανάστες που διασώθηκαν, ανέφερε ο Κάσεμ, τονίζοντας ότι η έλλειψη μέσων και η κακοκαιρία δυσχέραναν πολύ τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον δέκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλοι περίπου 50—ανάμεσά τους μικρά παιδιά—κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στα ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσαν διεθνείς οργανισμοί, στελέχη των οποίων μίλησαν με τους επιζήσαντες.

Φωτογραφία αρχείου Reuters

Τάφος η Μεσόγειος

Το 2017, οι νεκροί και οι αγνοούμενοι μεταξύ των μεταναστών που προσπάθησαν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης ήταν τουλάχιστον 3.116, εκ των οποίων 2.833 στα ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι προσπάθειες μεταναστών να κάνουν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι μειώθηκαν σημαντικά από το καλοκαίρι, μετά την κλιμάκωση των προσπαθειών της Ιταλίας για να εμποδίζονται οι αποπλεύσεις πλεούμενων με μετανάστες και τη σύναψη συμφωνιών με τις λιβυκές αρχές και με παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ