Συνάντηση δικηγόρων με τον Τόσκα για την ασφάλεια των δικαστηρίων


04-01-2018 17:04

Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα δικαστήρια ζήτησε αντιπροσωπεία δικηγόρων από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες και σε αυτήν συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, του του ΔΣΠ, Γεώργιος Σταματογιάννης και τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ, Δημήτριος Αναστασόπουλος, Φώτιος Κωτσής, Θέμης Σοφός, Παναγιώτης Περάκης και Μιχαήλ Καλαντζόπουλος.

Από την πλευρά των δικηγόρων τέθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα, το ζήτημα της ασφαλείας στους χώρους των δικαστηρίων και των σχέσεων των Δικηγόρων με την Ελληνική Αστυνομία. Οι δικηγόροι επισήμαναν την υποχρέωση της Πολιτείας να λάβει άμεσα, αποτελεσματικά μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των χώρων των δικαστηρίων και την προστασία των δικηγόρων κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.

Ειδικότερα, ζητήθηκε:

1. Να λειτουργήσει άμεσα το δεύτερο μηχάνημα ελέγχου στην κάτω πύλη της πρώην Σχολής Ευελπίδων, το οποίο παραμένει ανενεργό.

2. Να διασφαλιστεί η είσοδος αποκλειστικά και μόνον δικηγόρων στην κάτω πύλη της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπως έχει ήδη προβλεφθεί, και να λειτουργήσει η -ανενεργός σήμερα- πύλη εισόδου δικηγόρων στο Εφετείο Αθηνών.

3. Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στον χώρο της πρώην Σχολής Ευελπίδων και ιδίως, πεζές περιπολίες εντός του χώρου των δικαστηρίων και τοποθέτηση ενισχυτικού σιδηρού πλέγματος περιμετρικά.

4. Να ληφθούν τα αναγκαία, προληπτικά και προστατευτικά μέτρα, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον φαινόμενα καταστολής, όπως τα πρόσφατα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Περαιτέρω, επισημάνθηκε η ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων αστυνομικών και δικηγόρων. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι ο ρόλος του δικηγόρου κατά την άσκηση του λειτουργήματος του, ιδίως εντός των αστυνομικών τμημάτων κατά την διάρκεια της αστυνομικής προανάκρισης, πρέπει να γίνεται σεβαστός και να διασφαλίζεται η σύννομη και αποτελεσματική επικοινωνία των δικηγόρων με τους εντολείς τους.

Περαιτέρω, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα τήρησης από τα αστυνομικά όργανα των διατάξεων του άρθρου 39 ΚωδΔικ, που αποκλείουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στα πλημμελήματα που φέρεται να έχει διαπράξει δικηγόρος και απαγορεύουν τη σύλληψη δικηγόρου κατά την άσκηση των καθηκόντων του, κατά τους ειδικότερους ορισμούς της διάταξης.

Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα μελετήσει τα θέματα αυτά και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Πηγή: www.newsit.gr