Οργή στην Άγκυρα για την καταδίκη του τούρκου τραπεζίτη στις ΗΠΑ


04-01-2018 13:15

Ξέσπασε κατά των ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ με αφορμή την καταδίκη του Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα από δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο Ατίλα καταδικάστηκε επειδή βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις.

Ο Μποσντάγ δήλωσε ότι η απόφαση δεν έχει καμία νομική ισχύ για την Τουρκία και αντιβαίνει στη διεθνή νομοθεσία. Είπε ακόμα ότι έχει επιφέρει μεγάλη βλάβη στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενδέχεται να έχει αρνητική επίδραση σε όλες τις μελλοντικές επιχειρήσεις.

Ο 47χρονος Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, καταδικάστηκε χθες από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη.

Καταδικάστηκε, για τις πέντε από τις έξι κατηγορίες που τον βάρυναν, μεταξύ των οποίων για αυτήν την τραπεζικής απάτης, όπως και αυτήν της συνωμοσίας με στόχο την παραβίαση του νόμου για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν. Ο Τούρκος τραπεζίτης κρίθηκε αθώος για την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος.

Σε σχόλιο που έκανε στο Twitter, ο Μποζντάγ σημειώνει ότι η απόφαση αυτή της αμερικανικής δικαιοσύνης αποδεικνύει σαφώς ότι οι ΗΠΑ και οι υπηρεσίες πληροφοριών τους, η CIA και το FBI, είχαν συνεργαστεί με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν, ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση,  ο Μποζντάγ χαρακτήρισε επίσης την υπόθεση αυτή «ολότελα πολιτική» και πρόσθεσε ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης δεν είναι πιθανόν να προκαλέσει «καμία οικονομική ζημία στην ισχυρή οικονομία της Τουρκίας».

 

Την ίδια ώρα η Halkbank ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ατίλα έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής του αμερικανικού δικαστηρίου και τόνισε ότι η ίδια τηρεί πάντα τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς.

Η τουρκική τράπεζα σημείωσε επίσης ότι δεν ήταν διάδικος στην υπόθεση αυτή στο αμερικανικό δικαστήριο και ότι δεν ελήφθη καμία διοικητική ή οικονομική απόφαση εναντίον της από το δικαστήριο.

Οι εισαγγελείς είχαν κατηγορήσει τον Ατίλα ότι συνωμότησε με τον Τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και άλλους για να βοηθήσουν το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Ζαράμπ– μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Ατίλα, έπειτα από συμφωνία που σύναψε με τους αμερικανούς εισαγγελείς– περιέγραψε ένα εκτεταμένο σχέδιο, που περιελάμβανε δωροδοκίες σε αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, το οποίο εφαρμοζόταν με τις ευλογίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έχει απορρίψει τη δίωξη ως μια διαδικασία με πολιτικά κίνητρα που έχει σκοπό την υπονόμευση της κυβέρνησής του.

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει δίωξη σε βάρος εννέα ανθρώπων για συνωμοσία με σκοπό το Ιράν να μπορέσει να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Εντούτοις μόνο ο Ζαράμπ, 34 ετών, και ο Ατίλα, 47, έχουν συλληφθεί από τις αρχές των ΗΠΑ.

Η ποινή του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα θα ανακοινωθεί στις 11 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Πηγή: www.newsit.gr