Ιταλία: Τουλάχιστον 11 ώρες συνεχούς ξεκούρασης για τις οικιακές βοηθούς


04-01-2018 12:40

Η απόφαση αυτή πρακτικά σημαίνει πως πλέον θα απαιτούνται δύο εργαζόμενοι για την 24ωρη φροντίδα ενός ανήμπορου ηλικιωμένου.

Στο κύριας σημασίας θέμα των οικιακών βοηθών που ασχολούνται με την φροντίδα ηλικιωμένων, αναφέρθηκε με ετυμηγορία του το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας.

Σύμφωνα με σχετική απόφασή του «οι οικιακές βοηθοί που φροντίζουν ηλικιωμένους δικαιούνται τουλάχιστον έντεκα ώρες συνεχούς ανάπαυσης κάθε εικοσιτετράωρο» και οι ώρες αυτές ανάπαυσης δεν μπορούν να είναι διακεκομμένες.

Υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες

Παράλληλα, ορίζεται ότι όποιος εργοδότης δεν σέβεται το δικαίωμα αυτό, θα πρέπει να πληρώνει υψηλό πρόστιμο για εκμετάλλευση εργαζομένου.

Οι ανώτατοι δικαστές αναφέρουν, επίσης, ότι υπάρχει κοινοτική οδηγία η οποία ορίζει ότι στους εργαζόμενους πρέπει να εξασφαλίζεται ξεκούραση τουλάχιστο έντεκα ωρών κάθε ημέρα.

Μία το πρωί, μία το βράδυ

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι, μετά την απόφαση αυτή, είναι ρεαλιστικό να υποθέσει κανείς ότι, βάσει του σχετικού νόμου, οι οικογένειες θα πρέπει να απασχολούν δυο οικιακές βοηθούς για την φροντίδα των ηλικιωμένων: μια για την ημέρα και μια άλλη για τις νυχτερινές ώρες.

Παράλληλα, όμως, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι το οικονομικό κόστος θα ήταν δυσβάσταχτο και πολύ συχνά μη αντιμετωπίσιμο για μια μέση ιταλική οικογένεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ