Έρευνα για λαθρεμπόριο πετρελαίου ανάμεσα σε Κίνα και Βόρεια Κορέα


30-12-2017 9:55

Οι αρχές της Νοτίου Κορέας κρατούν για ανάκριση το πλήρωμα ενός σκάφους από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο είχαν κατασχέσει τον περασμένο Νοέμβριο για παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ κατά της Βορείου Κορέας, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

Το νοικιασμένο από την ταϊβανική εταιρεία Billion Bunker Group Corp. πετρελαιοφόρο Lighthouse Winmore, είχε κατασχεθεί έπειτα από επιθεώρησή του από το νοτιοκορεατικό τελωνείο στις 24 Νοεμβρίου στον λιμένα της Γεοσού.

«Από εκείνην την ημέρα, οι αρμόδιοι επιθεωρητές επιβαίνουν του σκάφους και ανακρίνουν το πλήρωμα», επιβεβαιώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος των νοτιοκορεατικών τελωνείων.

Το σκάφος, με 25μελές πλήρωμα (εκ των οποίων οι 23 είναι Κινέζοι), είχε δέσει στις 11 Οκτωβρίου στη Γεοσού και είχε φορτώσει πετρέλαιο ιαπωνικής προέλευσης, το οποίο θεωρητικά επρόκειτο να μεταφέρει στην Ταϊβάν. Όμως αντί για την Ταϊβάν, το σκάφος εισήλθε στα διεθνή ύδατα έξω από την Κίνα και μεταφόρτωσε 600 τόνους πετρελαίου στo βορειοκορεατικό δεξαμενόπλοιο Sam Jong 2 και κατόπιν κατέπλευσε εκ νέου στη Γεοσού, ενημερώνουν οι Νοτιοκορέατες υπεύθυνοι.

Τα αποτελέσματα της ανακριτικής διαδικασίας θα διαβιβασθούν στην επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ, τόνισαν πηγές του Νοτιοκορεατικού ΥΠΕΞ.

Κίνα εναντίον Τραμπ για την Βόρεια Κορέα

Από την πλευρά της, η Κίνα υπεραμύνθηκε χθες των κατηγοριών που εξακόντισε εναντίον της ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για παράνομη διακίνηση πετρελαίου στην Βόρειο Κορέα, εξαφορμής της υπόθεσης της κατάσχεσης του σκάφους από το Χονγκ Κονγκ.

«Αβάσιμες» χαρακτήρισε το Πεκίνο τις πληροφορίες πάνω στις οποίες βασίσθηκε ο Τραμπ για να καταγγείλει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter την Κίνα ότι «πιάστηκε ‘με τα χέρια στο μέλι’» και εκδήλωνε την «απογοήτευσή του που είδε την Κίνα να επιτρέπει την είσοδο πετρελαίου στη Βόρειο Κορέα» κατά παράβαση των κυρώσεων του ΟΗΕ.

«Το να προκαλείς θόρυβο χωρίς λόγο μέσω των μέσων επικοινωνίας ποσώς συμβάλλει στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της συνεργασίας» απάντησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνγίνκ.

Πηγή: www.newsit.gr