Τα… πουλιά του Χίτσκοκ στον Ναύπλιο – Μαύρισε ο ουρανός από τα ψαρόνια


24-12-2017 14:52

Εκατοντάδες ψαρόνια μαύρισαν τον ουρανό στο Ναύπλιο… Απόκοσμες εικόνες.

Ένα τεράστιο μαύρο «σύννεφο» είδαν να απλώνεται μπροστά τους οι οδηγοί σημερα το πρωί στο Ναύπλιο.

Οι οδηγοί έκοψαν αμέσως ταχύτητα για να δουν τι συμβαίνει. Η τεράστια κινούμενη μάζα με συνοδευόταν από κρωξίματα από εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες, πουλιά (ψαρόνια) αλλά και τον ήχο που κάνανε οι φτερούγες τους.

Τα πουλιά σαν μια τεράστια μάζα κάνανε απίστευτους ελιγμούς στον αέρα, πάνω από μια έκταση μερικών δεκάδων τετραγωνικών μέτρων, πάνω από την παραλιακή οδό Ναυπλίου Νέας Κίου και δίπλα σε ένα χωράφι.

Το θέαμα έφερνε αυτόματα στη μνήμη σκηνές από τα πουλιά του Χίτσκοκ, πολύ εντυπωσιακό αλλά και λίγο τρομακτικό.  Τελικά κάνανε έφοδο όλα μαζί, σε ένα χωράφι που βρισκόταν ακριβώς δίπλα στην άσφαλτο, σε μια οδό με αρκετή κίνηση.

Τι είναι τα ψαρόνια

Τα ψαρόνια [από το ψαρής ή γκριζομάλλης δηλ. έχει λευκά και μελανά στίγματα] ή Ευρωπαϊκό ψαρόνι ή Sturnus Vulgaris, [Οικογένεια Sturnidae], είναι ονομαστά για τον τρόπο που πετούν όλα μαζί, (σχηματίζουν τις πιο πολυάριθμες συγκεντρώσεις πουλιών), και για τις πολύ εντυπωσιακές μανούβρες που κάνουν στον αέρα. Τους εναέριους σχηματισμούς τους κάνουν πάντα στις μετακινήσεις τους, όταν θέλουν να αποκρούσουν κάποιο αρπακτικό ή όταν ψάχνουν για τροφή.

Φωλιάζουν σε κοιλώματα δέντρων ή και κτιρίων ακόμη και γεννάνε μια με δυο φορές τον χρόνο.

Ζουν περί τα 15 χρόνια. Είναι αποδημητικά πτηνά και από τα πιο πολυπληθή της υφηλίου.

Ενδημικό πτηνό της Ευρώπης και Ασίας, αλλά επειδή είναι και αποδημητικό έχει κατακλύσει κυριολεκτικά πολλές περιοχές του πλανήτη, βόρειο Αμερική, Αυστραλία, νότιο Αφρική και αλλού. Στην Ελλάδα εμφανίζονται σε τεράστια κοπάδια το φθινόπωρο και τον χειμώνα προφανώς για να φάνε ελιές, έντομα, φρούτα κ.α.

Πηγή: argolikeseidhseis