Νέα Οδός: Δε φταίμε μόνο εμείς για την πολύωρη ταλαιπωρία στο Μαρτίνο


23-12-2017 18:49

Αφού εξέφρασε τη “βαθύτατη λύπη” της για την πολύωρη ταλαιπωρία εκατοντάδων οδηγών το βράδυ της Παρασκευής (22.12.017) στην Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο Μαρτίνο, η Νέα Οδός επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω της, τις ευθύνες.

Εκατοντάδες οδηγοί πέρασαν σχεδόν οκτώ ώρες ταλαιπωρίας, ακινητοποιημένοι μέσα στα χιόνια. Η κυκλοφορία, στο Μαρτίνο σταμάτησε σχεδόν στις 15:00 το μεσημέρι και άρχισε να ομαλοποιείται λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ. Οδηγοί και ταξιδιώτες, που είχαν ξεκινήσει για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, εγκλωβίστηκαν για ώρες στην περιοχή μεταξύ Μαλεσίνας και Μαρτίνου.

Οι καταγγελίες πως κανείς δεν τους ενημέρωσε για την κατάσταση ούτε για το πότε θα μπορούσαν να φύγουν, ήταν δεκάδες. Και το απόγευμα του Σαββάτου (23.12.2017), η Νέα Οδός, που έχει την ευθύνη του αυτοκινητοδρόμου, εξέδωσε ανακοίνωση για όλα όσα έγιναν. Και για να απαντήσει τις καταγγελίες των οδηγών.

Έτσι έγιναν όλα στο Μαρτίνο

Η Νέα Οδός αναφέρει ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή είχαν ξεκινήσει από το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου. Με ισχυρές χιονοπτώσεις ανά διαστήματα, σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου.

Όπως αναφέρει η Νέα Οδός «το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας μας και 55 εκχιονιστικά μηχανήματα είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, έπειτα από σχετική ανακοίνωση της ΕΜΥ και επιχειρούσαν εξ αρχής όπου απαιτούνταν».

Νέα Οδός: Είχαμε ενημερώσει

Η εταιρία αναφέρει επίσης ότι στην ιστοσελίδα της είχε ενημερώσει για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Και για την «ανάγκη οι οδηγοί να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες». Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, «τόσο η Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών και ο Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης όσο και οι άνθρωποι μας από τους σταθμούς διοδίων, παρείχαν άμεση ενημέρωση για τις συνθήκες επί του αυτοκινητοδρόμου».

Στις 22 Δεκεμβρίου στις 13:40, ξεκίνησε ισχυρότατη χιονόπτωση στην περιοχή από Μαρτίνο  (123ο χλμ) έως και Μαλεσίνα (130ο χλμ.). Η Νέα Οδός αναφέρει ότι 12 εκχιονιστικά επιχειρούσαν ειδικά σε αυτή περιοχή για την αντιμετώπιση των φαινομένων.

Στην Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης, λόγω της εορταστικής περιόδου, η κίνηση ήταν αυξημένη και στα δυο ρεύματα, τόσο από ΙΧ όσο και από φορτηγά. Το μεσημέρι της Παρασκευής (22.12.2017), στις 15:00 μετά το μεσημέρι, η αστυνομία ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών. Και μια ώρα μετά, «οι σταθμοί διοδίων σε Τραγάνα και Θήβα παύουν να εισπράττουν διόδια».

«Τα φαινόμενα παρέμεναν έντονα στην περιοχή Μαρτίνο – Μαλεσίνα και πολλά ΙΧ  που δεν έφεραν αντιολισθητικές αλυσίδες ακινητοποιούνταν», αναφέρει η εταιρία.

Η νταλίκα που «έσπασε» την απαγόρευση και «δίπλωσε»

Η Νέα Οδός υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της: «Στις 16:24, και ενώ βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, νταλίκα που κινείται στο 125ο χλμ., στο ρεύμα προς Λαμία, χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, διπλώνει. Παράλληλα, στην ίδια περιοχή και στο ρεύμα προς Αθήνα, ακινητοποιούνται ένα λεωφορείο και μια ακόμα νταλίκα, επίσης χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Για τη διαχείριση του πρώτου συμβάντος (δίπλωμα νταλίκας) πραγματοποιείται με εντολή της τροχαίας, διακοπή κυκλοφορίας (ανάσχεση) στο ρεύμα προς Λαμία. Παράλληλα και για τη διαχείριση του δεύτερου συμβάντος (λεωφορείο και νταλίκα προς Αθήνα), δίνεται εντολή για διακοπή κυκλοφορίας (ανάσχεση) και στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος του σταθμού διοδίων Τραγάνας.

Συνεπώς για την αντιμετώπιση των παράλληλων συμβάντων, διεκόπη υποχρεωτικά και ταυτόχρονα η κυκλοφορία και στα δυο ρεύματα. Λόγω της εξόδου των Χριστουγέννων ο αριθμός των οχημάτων που ανέμεναν να λήξουν οι ανασχέσεις προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους, αυξάνονταν με γρήγορους ρυθμούς.

Μαρτίνο

Τα περίπολα οδικής ασφάλειας και οι Οδικές Βοήθειες Βαρέων Οχημάτων προσέγγισαν με τη συμβολή εκχιονιστικών και τα τρία σημεία με τις ακινητοποιημένες νταλίκες και το λεωφορείο και ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης.

Μετά την ολοκλήρωσή αυτών, τα εκχιονιστικά συνέχισαν να επιχειρούν, ώστε το τμήμα που παρέμενε κλειστό να είναι ασφαλές για να παραδοθεί εκ νέου σε κυκλοφορία.

Άρχισαν να… κινούνται

Στις 18:40 ξεκίνησε σταδιακά, σε μια λωρίδα, με χαμηλές ταχύτητες, η  κίνηση των πρώτων ακινητοποιημένων οχημάτων, στο ρεύμα προς Λαμία. Στις 19:30 δόθηκε σε κυκλοφορία μια λωρίδα και στο ρεύμα προς Αθήνα.

Λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου και των έντονων καιρικών φαινομένων και με στόχο την ασφαλή κίνηση των οχημάτων, ο απεγκλωβισμός και στα δυο ρεύματα πραγματοποιούνταν με αργούς ρυθμούς.

Πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας με συνεχή ροή και στα δυο ρεύματα επήλθε στις 22:30», αναφέρει η εταιρία.

Και η ανακοίνωσή της καταλήγει με ακόμη μια συγγνώμη. «Λυπούμαστε βαθύτατα για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι οδηγοί και όλοι οι ταξιδιώτες, καθώς δε συνάδει με το επίπεδο λειτουργίας αυτοκινητοδρόμου που επιθυμούμε να παρέχουμε».

Πηγή: www.newsit.gr