Κατ' εξοχήν… Ρωσόφιλος δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον – Συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ


22-12-2017 16:50

Ανέκαθεν… ρωσόφιλος δήλωσε Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπορίς Τζόνσον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στη Μόσχα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Τζόνσον μάλιστα δήλωσε ότι Ρωσία και Βρετανία πρέπει «να μην κάθονται στο περιθώριο του δρόμου και να μην κατηγορεί ο ένας τον άλλον».

«Επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι είμαι ρωσόφιλος και μάλιστα ρωσόφιλος εκ πεποιθήσεως» είπε ο Τζόνσον και συνέχισε «Θέλω να πω πως έχω προγόνους στην Αμερική, τη Γερμανία και φυσικά εδώ στη Μόσχα. Είμαι πεπεισμένος ότι είμαι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, με το όνομα Μπορίς. Νομίζω ότι σε αυτό το αξίωμα δεν θα υπάρξουν πολλοί Μπορίς… Και παρακαλώ μην αμφιβάλλετε για το ότι θέλω να βελτιώσω τις σχέσεις μας…» δήλωσε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ παρατήρησε ότι οι ρωσο-βρετανικές σχέσεις «βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο όχι με ευθύνη της Μόσχας». Ο Τζόνσον συμφώνησε ότι η Ρωσία και η Βρετανία δεν έχουν ακόμη κάποιες κοινές θέσεις στην πλειονότητα των διεθνών ζητημάτων.

Ευχάριστο κλίμα και… καλαμπούρι

Και οι δύο υπουργοί πάντως απευθύνονταν ο ένας στον άλλον με τα μικρά τους ονόματα, χωρίς να πάψουν να αστειεύονται κατά διαστήματα μεταξύ τους. Από τους γεμάτους αστεϊσμούς διαλόγους τους φάνηκε ότι παρότι η κάθε πλευρά εμμένει στις δικές της θέσεις, δημόσια και οι δύο τους θέλησαν να δώσουν την αίσθηση ότι επιδίωξαν να αμβλύνουν τις έντονες διαφωνίες που έχουν μεταξύ τους στα διάφορα ζητήματα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και ο διάλογος που έγινε μεταξύ τους  για την υποτιθέμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Μία από αυτές ήταν και η Βρετανία, στο δημοψήφισμα της οποίας η Ρωσία δεν είχε καμία ανάμιξη, όπως είπαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

 

Πριν αρχίσει μάλιστα η συνάντηση ο Τζόνσον, θέλοντας να επισημάνει το δυσχερές επίπεδο των διμερών σχέσεων, είπε, αστειευόμενος, ότι τον τελευταίο χρόνο η Βρετανία πούλησε στη Ρωσία 300 αυτοκίνητα μάρκας ‘Μπέντλεϊ’, τονίζοντας και χαμογελώντας διερευνητικά, ότι αυτό «είναι μια ένδειξη προόδου. Προσέθεσε γελώντας ότι «είναι αμφίβολο φυσικά αν τα αυτοκίνητα αυτά τα αγόρασαν υπάλληλοι του ρωσικού ΥΠΕΞ…», προκαλώντας το διπλωματικό χαμόγελο του Ρώσου ομολόγου του.

Πηγή: www.newsit.gr