Ο Τσίπρας έστειλε sms στον Σουλτς για να…


04-12-2017 14:12

Να “υποτάξει” το “εγώ” του και να κάνει κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε, για άλλη μια φορά, τον Μάρτιν Σουλτς ο Αλέξης Τσίπρας. Τα sms του Έλληνα πρωθυπουργού στον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών αποκάλυψε η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να προέτρεψε τον ηγέτη του SPD να πάει… παράδειγμα από τον ίδιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στον Μάρτιν Σούλτς πως αριστερή προοδευτική θέση δεν είναι να διατηρείς τη δική σου ταυτότητα αλλά να αγωνίζεται για το συμφέρον των πολλών.

Μπαράζ τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων

Τις τελευταίες μέρες, με το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία να παραμένει, ο Μάρτιν Σουλτς δέχεται πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα από Ευρωπαίους ηγέτες. Όλοι τον παροτρύνουν να συνεργαστεί με τους Χριστιανοδημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του προς την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο ίδιος ο Σουλτς, τις τελευταίες μέρες τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα τις προηγούμενες μέρες ήταν πολλά. Ανάμεσα στους ηγέτες που έχουν επικοινωνήσει μαζί του, όπως αναφέρει, είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν -ο οποίος επικοινώνησε μάλιστα πολλές φορές μαζί του τηλεφωνικά την περασμένη εβδομάδα- αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αποστολέας… sms: Αλέξης Τσίπρας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να απέστειλε γραπτό μήνυμα στον Μάρτιν Σουλτς. Τον κάλεσε, όπως είχε κάνει και σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, να μην αρνηθεί την ευκαιρία να παίξει ρόλο «σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη».

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανέφερε ότι σέβεται μεν την πρωταρχική απόφαση του SPD να μην συμμετάσχει στο σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως επισήμανε, η συμμετοχή στην κυβέρνηση «είναι προϋπόθεση για να αγωνιστούμε από κοινού για αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και τον εκδημοκρατισμό στην Ευρώπη, για τα κοινωνικά δικαιώματα και μια ουσιαστική μάχη κατά τη νεανικής ανεργίας».

Τώρα είναι η ευκαιρία «να κατατεθεί στην Ευρώπη μια προοδευτική ατζέντα», φέρεται να έγραψε στο γραπτό του μήνυμα προς τον Μ. Σουλτς ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας: «Μην ξεχνάς ότι μια πραγματικά αριστερή και προοδευτική θέση δεν έγκειται στο να διατηρείς όσο γίνεται πιο καθαρή τη δική σου ταυτότητα, αλλά στο να αγωνίζεσαι για πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, προς το συμφέρον των πολλών. Είμαι σίγουρος ότι θα λάβεις τη σωστή απόφαση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αποφασίζει το προεδρείο του SPD

Το προεδρείο του SPD θέτει σήμερα επί τάπητος τις θέσεις του κόμματος όσον αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης. Η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών θα επιχειρήσει να βρει κοινό παρονομαστή και να καταλήξει σε μια πρόταση προς το συνέδριο του κόμματος που ξεκινά την Πέμπτη, σχετικά με το αν θα πρέπει να συνεργαστεί το SPD ή όχι με την CDU της Ανγκελα Μέρκελ για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι βάσει των δημοσκοπήσεων ένα μεγάλο μέρος της σοσιαλδημοκρατικής βάσης είναι κατά της συγκρότησης μεγάλου συνασπισμού, θεωρώντας ότι ζημιώνει το κόμμα και τη χώρα.

Κατά της συγκυβέρνησης των δυο μεγάλων κομμάτων τάσσεται και η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών, παρότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις -εφόσον το συνέδριο του SPD δώσει το πράσινο φως- θα στεφθούν με επιτυχία.

Πηγή: Deutsche Welle