Η Μέι απαντά στον Τραμπ: Εργαζόμαστε σκληρά κατά του εξτρεμισμού


30-11-2017 15:25

Απάντηση στον Αμερινακό πρόεδρο έδωσε η Τερέζα Μέι, εκπρόσωπος της οποίας τόνισε πως η Βρετανική κυβέρνηση πολεμά τον Ισλαμικό εξτρεμισμό όπου κι αν εκδηλώνεται. Νωρίτερα ο Τραμπ είχε κάνει παρατήρηση στην Βρετανίδα πρωθυπουργός, που τον είχε επικρίνει για το ρατσιστικό βίντεο ακροδεξιάς οργάνωσης που είχε αναρτήσει στο twitter του.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέι, «η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων σ’ αυτή τη χώρα είναι νομοταγείς άνθρωποι που αποστρέφονται τον εξτρεμισμό σε όλες τις μορφές του.

Η πρωθυπουργός υπήρξε σαφής … ότι όπου υπάρχει ισλαμιστικός εξτρεμισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται μετωπικά. Εργαζόμαστε σκληρά για να το κάνουμε αυτό τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς και … με τους αμερικανούς εταίρους μας».

Ποιο είναι το Britain First

Το Britain First, βίντεο του οποίου ανήρτησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ιδρύθηκε το 2011 από πρώην μέλη του Εθνικού Κόμματος Βρετανίας (BNP). Δεν έχει κερδίσει ποτέ σε εκλογές και δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό των μελών του. Ωστόσο η αντιφασιστική οργάνωση Hope Not Hate υποστηρίζει ότι αριθμεί περίπου 1.000 μέλη.

Στοχοθετεί κυρίως τους μουσουλμάνους, οργανώνοντας πικετοφορίες έξω από τεμένη, όπου οι συγκεντρωμένοι κρατούν σταυρούς, ή πραγματοποιεί «χριστιανικές περιπόλους» στο Λονδίνο με στόχο να προκαλέσει.

Στις συγκεντρώσεις του συμμετέχουν μερικές δεκάδες υποστηρικτές του και τόσες είναι οι ψήφοι που συγκεντρώνει στις διάφορες εκλογές που διενεργούνται στη χώρα ή και στις ευρωεκλογές στις οποίες έχουν λάβει μέρος υποψήφιοί του.

Παρότι μικρό, το κόμμα έχει μεγάλο ρεύμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με 1,9 εκατομμύρια likes στη σελίδα του στο Facebook.

Τα τρία βίντεο, τα οποία αναμετέδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, είχε αναρτήσει πρώτα η Τζέιντα Φράνσεν, η αντιπρόεδρος του Britain First και είχαν τίτλους «Ένας μουσουλμάνος μετανάστης ξυλοκοπεί έναν Ολλανδό με πατερίτσες», «Ένας μουσουλμάνος καταστρέφει ένα άγαλμα της Παρθένου Μαρίας» και «Ένα πλήθος ισλαμιστών σπρώχνει έναν έφηβο από μια σκεπή και τον ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου».

Το τελευταίο βίντεο είχε γυριστεί το 2013 στην Αίγυπτο στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τότε στρατάρχη και είχε χρησιμοποιηθεί στη δίκη ενός άνδρα που είχε συμμετάσχει στις ταραχές.

Δεν συνοδεύεται από κείμενο, όπως και τα άλλα δύο, με προφανή σκοπό να παρουσιάσει όλους τους μουσουλμάνους και το ισλάμ ως επικίνδυνα.

Ο Τραμπ αναμετέδωσε τα βίντεο αυτά μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, τον οποίο παρακολουθούν 44 εκατομμύρια άνθρωποι, νωρίς χθες το πρωί, μεταξύ 06:35 και 06:45 (τοπική ώρα), χωρίς κανένα σχόλιο.

Το ακροδεξιό κόμμα ήταν σχετικώς άγνωστο στη Βρετανία μέχρι που ο Τραμπ έκανε την αναμετάδοση των βίντεο.

Πηγή: www.newsit.gr