Αυτό είναι το νέο ισοζύγιο δυνάμεων Αθήνας – Λευκωσίας με την Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο


30-11-2017 13:13

Στην έκθεση-ανάλυση του Δρ. Άριστου Αριστοτέλους για την ισορροπία δυνάμεων σε Κύπρο και Αιγαίο καταγράφονται μια σειρά σημαντικών στοιχείων, που εμφανίζουν έντονες διαφοροποιήσεις εν σχέση με τα περασμένη έτη, ως προς το σκέλος που αφορά τις τουρκικές δυνάμεις

Παρά την αδιαμφισβήτητη ποσοτική και εν μέρει ποιοτική τουρκική αεροναυτική υπεροχή δεν προεξοφλείται επικράτηση της Άγκυρας σε τυχόν ταυτόχρονη αναμέτρηση με τις ελληνικές και τις κυπριακές δυνάμεις. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση μεγέθους των ελλαδικών/κυπριακών δυνάμεων, με ταυτόχρονη αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων Λευκωσίας και Αθηνών, με αντίστοιχη μεγάλη μείωση των τουρκικών δυνάμεων, απότοκο των συνεχιζόμενων, μέχρι και χθες μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Προέδρου Ερντογάν.

Εξάλλου, μεγάλο «φόβο» της Τουρκίας αποτελεί πλέον η γεωπολιτική γιγάντωση του Ιράν, καθώς και η χαίνουσα «πληγή» του Κουρδιστάν, όπου σε αυτή πρέπει να συνυπολογιστεί και η τελευταίως ιδιαίτερη έκκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στον Πόντο και ειδικά στην περιφέρεια της Κερασούντας όπου παρατηρούνται συγκρούσεις που παραπέμπουν σε αντάρτικο χαμηλής έντασης, αλλά με εντεινόμενη δράση.

Δείτε αναλυτικά στοιχεία με αριθμούς για το ισοζύγιο δυνάμεων μεταξύ Κύπρου-Ελλάδος με την Τουρκία στο newsit.com.cy

Πηγή: www.newsit.gr