Σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Νέα Καληδονία – "Σηκώθηκαν" τσουνάμι στην περιοχή


20-11-2017 2:16

Μια πολύ ισχυρή δόνηση 7,0 βαθμών σημειώθηκε σήμερα σε περιοχή κοντά στη Νέα Καληδονία, στον νότιο Ειρηνικό, ανακοίνωσε το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Ο σεισμός, ο οποίος νωρίτερα εκτιμήθηκε από το USGS ότι είχε ισχύ 7,3 βαθμών, είχε επίκεντρο ένα σημείο 68 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Ταντέν, στα νησιά Λογιοτέ, σε βάθος 25 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το USGS. Σημειώθηκε στις 09:43 τοπική ώρα (00:43 ώρα Ελλάδας).

Σεισμικά παλιρροϊκά κύματα, ύψους ενός μέτρου πάνω από το όριο της πλημμυρίδας, παρατηρήθηκαν στην Νέα Καληδονία και λίγο μικρότερα στα Βανουάτου λίγη ώρα μετά.

Το Κέντρο είχε εκδώσει νωρίτερα ένα έκτακτο δελτίο με το οποίο προειδοποιούσε ότι επικίνδυνα τσουνάμι ήταν πιθανό να πλήξουν τις ακτογραμμές της Νέας Καληδονίας και του κοντινού Βανουάτου. Η μέγιστη απόσταση όπου αναμενόταν να φθάσουν τα κύματα είναι τα 300 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι κυβερνητικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τις παράκτιες περιοχές που απειλούνται πρέπει να αναλάβουν δράση για να ενημερώσουν και να δώσουν οδηγίες στους πληθυσμούς στις παραθαλάσσιες ζώνες που κινδυνεύουν», σημείωσε το PTWC.

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στις απειλούμενες παραθαλάσσιες περιοχές πρέπει να επαγρυπνούν, να ενημερώνονται και να υπακούουν στις οδηγίες των εθνικών και τοπικών αρχών», συμπλήρωσε το κέντρο στο έκτακτο δελτίο του.

Οι αρχές στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία σημείωσαν ότι καμιά από αυτές τις χώρες δεν απειλείται από τσουνάμι.

Η προειδοποίηση εκδόθηκε μετά την πολύ ισχυρή δόνηση 7,0 βαθμών κοντά στη Νέα Καληδονία, στον νότιο Ειρηνικό.

Όπως ανακοίνωσε το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), ο σεισμός, ο οποίος νωρίτερα εκτιμήθηκε ότι είχε μέγεθος 7,3 βαθμών, έγινε 68 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Ταντέν, στα νησιά Λογιοτέ, σε βάθος 25 χιλιομέτρων, στις 09:43 τοπική ώρα (00:43 ώρα Ελλάδας).

Αυτός ήταν ο δεύτερος μεγάλος σεισμός στην περιοχή της Νέας Καληδονίας, μιας αλυσίδας νησιών που αποτελούν υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες και ο τρίτος μέσα στον τελευταίο μήνα.

Πηγή: www.newsit.gr