Θεσσαλονίκη: Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου


17-11-2017 15:23

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου, στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έγινε το μεσημέρι, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου της εξέγερσης.

Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι του «Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 -1974», της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, του ΚΚΕ, της κομμουνιστικής νεολαίας Ελλάδας, του ΠΑΜΕ, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), της Λαϊκής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αλλά και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων, συνδικάτων, ομοσπονδιών και σωματείων εργαζομένων, δήμων, συλλόγων φοιτητών, πολιτικών νεολαιών και φοιτητικών παρατάξεων κ.α.

Χαιρετισμό απηύθυνε μαθήτρια εκ μέρους του συντονιστικού μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ από το πρωί πολλοί είναι εκείνοι που προσέρχονται στο σημείο του μνημείου στο Πολυτεχνείο για να αφήσουν ένα λουλούδι ή μια ανθοδέσμη. Σε δηλώσεις που έκανε μετά την κατάθεση στεφάνων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, τόνισε ότι «ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης είναι ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας και αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα: η αγωνιστική στάση ζωής είναι η κινητήρια δύναμη της ιστορίας».

click4more

Πολυτεχνείο: Πέταξαν στα σκουπίδια το στεφάνι του Βαρουφάκη

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, επισήμανε ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν έφερε μόνο το τέλος της δικτατορίας αλλά και το τέλος μιας διαταραγμένης περιόδου που ξεκίνησε από την απελευθέρωση της χώρας μέχρι την περίοδο του ΄67». Ευχήθηκε δε «η χώρα να βγει γρήγορα από τα μνημόνια και να έρθουν καλύτερες μέρες για τους νέους και για τους εργαζόμενους της χώρας».

Η Ελένη Κυργιάκη, μέλος του γραφείου περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τόνισε ότι «τα μηνύματα του ξεσηκωμού του πολυτεχνείου, της νομικής που προηγήθηκε και όλης της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας παραμένουν σήμερα ιδιαίτερα ζωντανά και επίκαιρα ακριβώς επειδή παραμένει ζωντανός και επίκαιρος ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τσακίζει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα».

Ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του γραφείου περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, επισήμανε ότι η νέα γενιά, οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι εμπνέονται από την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον μεγάλο λαϊκό αγώνα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση της λαομίσητης χούντας.

Από την πλευρά της η συντονίστρια της Λαϊκής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Σουλτανίδου, επισήμανε ότι η Λαϊκή Ενότητα τιμά τους αγωνιστές και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας τους αγώνες ενάντια στα μνημόνια και την καταλήστευση μισθών και συντάξεων.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων, φοιτητές επιχείρησαν να εμποδίσουν τους εκπροσώπους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΠΑΣΚΕ να προσέλθουν στο χώρο, ωστόσο τελικά εκείνοι προχώρησαν στην κατάθεση στεφάνων, αφού πρώτα αφαιρέθηκε η κορδέλα από το στεφάνι της ΠΑΣΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Thestival