"Σφάζονται" Τσακαλώτος – Λιαργκόβας για τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.


07-11-2017 15:35

Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων και εκατέρωθεν επιθέσεις μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής! Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Λιαργκόβας αντιδρούν και “ξιφομαχούν”!

Χθες, Δευτέρα 06.11.2017, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έδωσε στη δημοσιότητα την τριμηνιαία του έκθεση για την ελληνική οικονομία. Μια έκθεση… καμπανάκι, αφού ναι μεν αναφέρει ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση, όμως προειδοποιεί για την πορεία των εσόδων αλλά και για τη φοροδοτική ικανότητα. Η έκθεση αυτή, ωστόσο, προκάλεσε αντιδράσεις. «Πρόκειται για λάθος», ήταν το σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Στην έκθεση αντέδρασε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ μετά τα σχόλια που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, πέρασε στην αντεπίθεση.

Τσακαλώτος

Τι είπε ο Λιαργκόβας μετά το… λάθος που είπε ο Τσακαλώτος

Λιαργκόβας

«Το έλεγε και η ίδια η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση, χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η χώρα οδεύει σε χρεοκοπία», ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας.

«Αν δεν γίνει κάτι με το χρέος, δεν είναι βιώσιμο. Η περαιτέρω ρύθμιση είναι απαραίτητη», συνέχισε ο κ. Λιαργκόβας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Εμείς λάθος δεν κάναμε. Χρησιμοποιήσαμε επίσημα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Και ήταν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που είχαμε προς αξιοποίηση με ορίζοντα το 2026», ανέφερε επίσης ο κ. Λιαργκόβας, απαντώντας ουσιαστικά στον υπουργό Οικονομικών.

Τόνισε ακόμη πως αν σε αυτό το πλαίσιο υπήρχαν νεότερα διαθέσιμα στοιχεία, τότε το Γραφείο Προϋπολογισμού προφανώς θα τα χρησιμοποιούσε. Τέλος,επανέλαβε ότι το μείζον είναι πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απαιτεί και ρύθμιση με μεσοπρόθεσμα μέτρα (σ.σ. αυτήν τη στιγμή εφαρμόζονται μόνο βραχυπρόθεσμα), τονίζοντας ότι αυτή είναι μία θέση την οποία υιοθετεί εξάλλου και η κυβέρνηση.

Λιαργκόβας

Αντιδρά ο Λιαργκόβας; Αντιδρά κι ο Τσακαλώτος!

Κατόπιν των ανωτέρω, το υπουργείο Οικονομικών επανήλθε και τονίζει πως «δεν είναι ακριβείς οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες των τόκων της έκθεσης Λιαργκόβα»!

«Πρόκειται για εκτιμήσεις που ανάγονται στα τέλη του 2013 όπου μεταξύ άλλων τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλότερα και δεν είχαν εφαρμοσθεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μαίου του 2016» επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών. Οπως σημειώνει, το υπουργείο Οικονομικών δεν συνηθίζει να σχολιάζει τις εκθέσεις και τις απόψεις που εκφέρονται από τα μέλη του Γραφείου Προυπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αλλά οφείλει να αποκαθιστά την πραγματικότητα όταν διαπιστώνονται σφάλματα.

Τσακαλώτος

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπως και άλλων αντίστοιχων φορέων, και δε συνηθίζει να σχολιάζει τις εκθέσεις και τις απόψεις που εκφέρονται από τα μέλη του. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οφείλει να αποκαθιστά την πραγματικότητα όταν διαπιστώνονται σφάλματα.

click4more

Βούτσης κατά Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής!

Οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες τόκων που αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (σελ. 12) δεν είναι ακριβείς.

Οι εκτιμήσεις αυτές ανάγονται στα τέλη του 2013 όπου, μεταξύ άλλων, τα επιτόκια, ήταν πολύ υψηλότερα και δεν είχαν εφαρμοστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μάιου του 2016. Σημειώνεται, επίσης, ότι το 2013 το δημόσιο χρέος είχε σε ποσοστό 80% κυμαινόμενα επιτόκια. Είναι επομένως άστοχο να προβαίνει κανείς σήμερα σε προβλέψεις για την περίοδο 2023-2026 με βάση στοιχεία που ίσχυαν πριν από τέσσερα χρόνια.

Με βάση τα νέα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι τόκοι για την περίοδο 2021-2026 θα είναι μειωμένοι από 24% έως και 36% σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, ανάλογα με τις παραδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση ο υπολογισμός των τόκων, στο μέτρο που το μεγαλύτερο μέρος δανεισμού έχει ακόμη κυμαινόμενο επιτόκιο, εξαρτάται προφανώς από τη μέθοδο πρόβλεψης των επιτοκίων. Κατά συνέπεια, σε τόσο μακρινές περιόδους, η πιθανότητα σοβαρών αποκλίσεων είναι μεγάλη. Συνεπώς ο υπολογισμός αυτός επιβάλλεται να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε κάθε περίπτωση τα επίσημα στοιχεία για τις δαπάνες τόκων είναι αυτά που αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και συγκεκριμένα:

2017 2018 2019 2020 2021

Ενοποιημένοι Τόκοι Γεν. Κυβέρνησης (σε εκατ. €) 6.015 6.445 6.469 6.648 6.824″.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Πηγή: www.newsit.gr