Καταλονία: Αντίποινα της κυβέρνησης στην… απόπειρα για ανεξαρτησία.


11-10-2017 15:51

“Ηχηρή” απάντηση Σοσιαλιστών και Ραχόι στην Καταλονία, μετά την χθεσινή ομιλία του Κάρλες Πουτζδεμόντ για την ανεξαρτησία στην Καταλονία!

Ο Καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζδεμόντ, έκανε χθες την πολυαναμενόμενη ομιλία του για την ανεξαρτησία στην Καταλονία. Μια ομιλία που δεν έβγαλε… πουθενά, αφού τόνισε μεν ότι θέλει ανεξαρτησία, αλλά ότι θέλει αυτό να γίνει μέσω… διαλόγου.

Η πρώτη απάντηση της Μαδρίτης ήταν κάπως… ειρωνική: «Αποφασίστε πρώτα τι θέλει και μετά… βλέπουμε«! Η σημερινή; Αιχμηρή, αφού ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από την Καταλονία να ξεκαθαρίσει αν κήρυξε ανεξαρτησία ή όχι.

Διότι αν… ναι, τότε εκείνος μπορεί να «πατήσει» στο άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος. Το οποίο προβλέπει πως μπορεί να πάρει τον έλεγχο της επαρχίας! Κι από εκεί που η Καταλονία ήθελε ανεξαρτησία, κινδυνεύει να χάσει και την αυτονομία…

Νέο μήνυμα στην Καταλονία μετά την «επιχείρηση ανεξαρτησία»

Καταλονία

Αυτό ήρθε από τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κάνει μια συμφωνία με τον συντηρητικό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι.

click4more

Ραχόι προς Καταλονία: Πείτε μας αν κηρύξατε ανεξαρτησία! Προ των πυλών η…

Μια συμφωνία που δεν θα… αρέσει καθόλου στην Καταλονία. Και η οποία μοιάζει ως αντίποινα για τα όσα διακήρυξε χθες ο Πουτζδεμόντ.

Η συμφωνία, λοιπόν, προβλέπει το ξεκίνημα μιας διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης των αυτόνομων περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης και της Καταλονίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι μια επιτροπή θα μελετήσει επί έξι μήνες το ισχύον σύστημα αυτονομίας. Κατόπιν, το κοινοβούλιο της Ισπανίας θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις, είπε ο Σάντσεθ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Σάντσεθ επανέλαβε επίσης το αίτημα του Ραχόι ο οποίος νωρίτερα ζήτησε από τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν να διευκρινίσει αν έχει κηρύξει ανεξαρτησία από την Ισπανία ή όχι. Πρόσθεσε ότι θα στηρίξει τα συνταγματικά μέτρα που ενδέχεται να λάβει η ισπανική κυβέρνηση αν ο Πουτζντεμόν δεν απαντήσει ή αν δηλώσει ότι κήρυξε την ανεξαρτησία.

ανεξαρτησία

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

Πηγή: www.newsit.gr