Νέα επίθεση της Μέρκελ στην Τουρκία – Σιγοντάρει η Γαλλία


05-09-2017 16:04

Η Άγκελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα ότι η Τουρκία απομακρύνεται με γοργούς ρυθμούς από το κράτος δικαίου, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τους Γερμανούς πολίτες που κρατούνται εκεί, σε ομιλία της στη Μπούντεσταγκ.

«Η Τουρκία απομακρύνεται από το μονοπάτι του κράτους δικαίου με πολύ γοργούς ρυθμούς», δήλωσε η Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει την ασφαλή απελευθέρωση των Γερμανών που κρατούνται στην Τουρκία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι οι εξελίξεις αυτές απαιτούν την αναθεώρηση των σχέσεων τόσο της χώρας όσο και της ΕΕ με την Τουρκία.

«Πρόκειται –και θα προτείνω αυτό να γίνει κατά τη συνάντηση της ΕΕ τον Οκτώβριο—να συζητηθεί η μελλοντική σχέση με την Τουρκία, περιλαμβανομένου του θέματος της αναστολής ή της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

«Θα πιέσω να τηρηθεί μια αποφασιστική στάση (…) Όμως πρέπει να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας», υπογράμμισε η Μέρκελ, εξηγώντας ότι θα πληγεί η ΕΕ, αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δει τις χώρες μέλη να διαφωνούν μεταξύ τους για το θέμα. «Αυτό θα αποδυνάμωνε δραματικά τη θέση της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέρ, εκτίμησε πως «η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία δεν επιτρέπει να σκεφτούμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων» για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο», όμως «όπως και να έχει οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί, δεν υφίστανται σήμερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε ο Καστανέρ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, δύο ημέρες αφότου η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας.

«Τα δέκα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούσαμε την Τουρκία σαν αποδιοπομπαίο τράγο για να δικαιολογήσουμε πολιτικές θέσεις στη Γαλλία. Χρησιμοποιούσαμε την Τουρκία για να προκαλέσουμε φόβο, ενώ στην πραγματικότητα η Τουρκία αποτελεί μέρος της κοινής μας ιστορίας», συνέχισε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

«Ωστόσο ένα πράγμα είναι βέβαιο: η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία σήμερα δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε (…) τη συνέχιση των συζητήσεων, τη συνέχιση των μεταξύ μας συναλλαγών και να ελπίσουμε ότι θα ενισχυθεί η ολοκλήρωση με την Τουρκία. Εμένα αυτό με λυπεί», υπογράμμισε ο Καστανέρ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ