Γκιουλέν: Στα κόκκινα οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας!


02-09-2017 18:10

Η Γερμανία απέρριψε επίσημο αίτημα της Τουρκίας να παγώσει περιουσιακά στοιχεία μελών του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν! Αυτό γράφει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Πρόκειται για τον κληρικό που ζει στις ΗΠΑ. Κατηγορείται από την Άγκυρα ως υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου χρόνου.

Χαμός με την απόφαση για τον Γκιουλέν!

Η απόφαση αυτή είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ειδικά μετά τη δήλωση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ χθες. Η Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά στη σύλληψη από την Τουρκία άλλων δύο γερμανών πολιτών με πολιτικές κατηγορίες.

Το περιοδικό ανέφερε πως η τουρκική κυβέρνηση είχε ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο στα τέλη Απριλίου να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης και του Γκιουλέν και των μελών της στη Γερμανία. Είχε επισυνάψει κατάλογο με 80 ονόματα, ανέφερε, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του.

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε επίσημα το αίτημα στα τέλη Ιουνίου. Το έκανε λέγοντας στην Άγκυρα πως δεν υπάρχει νομική βάση για τη γερμανική εποπτική οικονομική υπηρεσία BaFin να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον του Γκιουλέν και των υποστηρικτών του, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το περιοδικό αναφέρει επίσης πως ο αριθμός των αιτημάτων έκδοσης που απέστειλε η Τουρκία στη Γερμανία έχει ανέλθει σε 53. Κι αυτό μόνο από τις αρχές του έτους, ξεπερνώντας ήδη τον συνολικό αριθμό για ολόκληρο το 2016.

Συλλήψεις!

Το τουρκικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan ανέφερε από την πλευρά του: «Οι τουρκικές αρχές έθεσαν την Πέμπτη υπό κράτηση δύο γερμανούς πολίτες με την υποψία ότι συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος».

Το Dogan ανέφερε πως οι δύο γερμανοί πολίτες τουρκικής καταγωγής συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Αντάλια (Αττάλεια). Ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού στη Μεσόγειο, για φερόμενες διασυνδέσεις με την οργάνωση του Γκιουλέν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο οι δύο ύποπτοι μεταφέρθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας της επαρχίας. Μόνο τα αρχικά τους έχουν γίνει γνωστά: Κ.Α. και Σ. Α.

Τούρκοι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό. Κι αυτό διότι οι εορτασμοί για τη μουσουλμανική γιορτή Άιντ προκαλούν καθυστερήσεις στην επικοινωνία με αξιωματούχους.

Δώδεκα γερμανοί πολίτες έχουν μέχρι τώρα τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία με πολιτικές κατηγορίες. Τέσσερις από αυτούς έχουν διπλή υπηκοότητα. Ανάμεσά τους και ο γερμανο-τούρκος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος συμπλήρωσε χθες 200 ημέρες κράτησης.

Οι συλλήψεις έχουν προσθέσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είπε πως οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ είναι εχθροί της Τουρκίας και κάλεσε τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία να ψηφίσουν εναντίον των κυριότερων κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αυτό τον μήνα.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, κύριος αντίπαλος της Μέρκελ στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, και άλλοι γερμανοί πολιτικοί κάλεσαν τη γερμανική κυβέρνηση να εκδώσει επίσημη ταξιδιωτική οδηγία προκειμένου να αυξήσει την πίεση στην Τουρκία.

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν σημαντικό πλήγμα για την Τουρκία η οποία είδε ήδη τον αριθμό των ξένων επισκεπτών να μειώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα χρόνων πέρυσι. Οι κρατήσεις από τη Γερμανία αντιπροσώπευαν περίπου το 10% των τουριστών στην Τουρκία φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ