Γερμανικές εκλογές: Πίστη του SPD για εκθρόνιση Μέρκελ!


31-08-2017 22:52

Στο SPD… δεν το βάζουν κάτω και πιστεύουν πως μπορούν να κερδίσουν την Άνγκελα Μέρκελ στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές!

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επέμειναν σήμερα ότι έχουν ακόμη μια πιθανότητα να εκθρονίσουν την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Οι επερχόμενες γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου βρίσκονται στην κορυφή της επικαιρότητας. Μάλιστα, διέψευσαν δημοσιεύματα σε γερμανικά ΜΜΕ κατά τα οποία ένα από τα κορυφαία στελέχη τους φέρεται να έχει απολέσει κάθε ελπίδα ότι αυτό είναι εφικτό.

SPD: Υπάρχει ελπίδα!

Το SPD είχε καταγράψει μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις στις αρχές της χρονιάς. Τότε δηλαδή που ανέδειξε τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υποψήφιό του για την καγκελαρία. Συγκεντρώνει σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας μόλις το 23% της πρόθεσης ψήφου. Δηλαδή βρίσκεται πολύ πίσω από τους συντηρητικούς της Μέρκελ, το ποσοστό των οποίων καταγράφηκε στο 37% σε αυτή την έρευνα.

SPD

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε γερμανικά ΜΜΕ, ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν πιστεύει πλέον ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές. Φέρεται να δήλωσε χθες στο περιοδικό Der Spiegel ότι: «Ένας μεγάλος συνασπισμός δεν θα είχε κανένα νόημα, διότι θα σήμαινε πως δεν θα αναδείκνυε το SPD τον καγκελάριο».

Το SPD είναι σήμερα ο ήσσων εταίρος στον λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό με τους συντηρητικούς της Μέρκελ. Αυτός ο μεγάλος συνασπισμός είναι ένα κυβερνητικό σχήμα που θεωρείται η έσχατη λύση…

Ωστόσο ο Γκάμπριελ επανήλθε σήμερα στο θέμα, διαψεύδοντας πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει προοπτική νίκης: «Όποιος λέει κάτι τέτοιο, λέει ανοησίες», τόνισε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Ανοιχτό το αποτέλεσμα Μέρκελ – Σουλτς στις γερμανικές εκλογές»

Ο ίδιος έκρινε ότι η έκβαση της κούρσας της Μέρκελ και τους Σουλτς παραμένει «εντελώς ανοικτή». Μάλιστα υπέδειξε μια δημοσκόπηση της εταιρείας Allensbach η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η δημοσκόπηση αυτή κατέδειξε ότι σχεδόν το 50% των γερμανών ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο.

Μέρκελ

Ο Σουλτς επίσης φρόντισε να προβάλει μια εικόνα απόλυτης κομματικής σύμπνοιας, δηλώνοντας στον όμιλο εφημερίδων RND: «Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι δεν θέλει να συνεχίσουμε τον μεγάλο συνασπισμό. Ούτε εγώ το θέλω αυτό. Πού είναι το δράμα;».

Ο Μάρτιν Σουλτς ξεκαθάρισε ότι θέλει να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας και να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτό, με το SPD ως το μείζον κόμμα, ενώ επανέλαβε ότι θέλει να αξιοποιήσει το τηλεοπτικό ντιμπέιτ με την Μέρκελ. Ένα ντιμπέιτ που θα διεξαχθεί την Κυριακή και θα είναι το μοναδικό. Τότε είναι που θέλει να αναδείξει τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων…

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters