Νέος "πάγος" Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μείωση χρέους


29-08-2017 7:47

Τη μια θέλει να του φτιάξουμε άγαλμα και ειρωνεύεται. Την άλλη χρησιμοποιεί την Ελλάδα ενόψει των εκλογών στη Γερμανία. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε “χτυπά” ξανά και αποκλείε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όχι μόνο η Ελλάδα δεν χρειάζεται μείωση χρέους αλλά πρέπει να «δουλέψει» για την ανταγωνιστικότητά της διεμήνυσε (κυρίως προς το γερμανικό ακροατήριο ενόψει εκλογών) ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Mannheimer Morgen.

Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν προβλέπεται «επί του παρόντος».

Ερωτηθείς σε αν μπορεί να φανταστεί μια μερική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην ατζέντα καθόλου».

Το να ξεκινήσει μια συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα έστελνε λάθος μήνυμα στην Αθήνα σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και ανακάμπτει, είπε ο Σόιμπλε, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Η χώρα δεν χρειάζεται μείωση του χρέους της τώρα, αλλά θα πρέπει να εξακολουθήσει να εργάζεται για την ανταγωνιστικότητά της», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας ότι το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα για τα επόμενα 10-15 χρόνια είναι ήδη σχετικά χαμηλό.

Γιατί δεν θέλουν ελάφρυνση…

Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θέλουν να συζητήσουν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τις εκλογές στη Γερμανία στις 24 Σεπτεμβρίου, κατά τις οποίες το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD προβλέπεται να εισέλθει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο.

Οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ προηγούνται των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών με περίπου 15% στις δημοσκοπήσεις και θεωρούνται φαβορί ότι θα διατηρήσουν την εξουσία.

Ο Σόιμπλε, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών από το 2009 και θα κλείσει τα 75 του χρόνια στις 18 Σεπτεμβρίου, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμεί να διατηρήσει το υπουργείο του, αλλά η Μέρκελ ενδεχομένως να χρειαστεί να τον «θυσιάσει» προκειμένου να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ