Φωτιά στη Ζάκυνθο: Σε εξέλιξη ο πύρινος εφιάλτης – Νέες συγκλονιστικές εικόνες [pics, vids]


27-08-2017 11:53

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που καίει από χθες το μεσημέρι τα πανέμορφα δάση της ορεινής Ζακύνθου. Η πυρκαγιά…

ξεκίνησε από το χωριό της Αναφωνήτριας, πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών της περιοχής και συνέχισε το καταστροφικό της έργο στην άλλη πλευρά του βουνού και κατευθύνθηκε προς το χωριό Μαριές. Στην Αναφωνήτρια, κάηκε ολοσχερώς, ένα παλιό σπίτι όπου κατοικούσε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων ενώ υπέστη σοβαρές ζημιές μια ταβέρνα της περιοχής. Οι νέες εικόνες που έρχονται στο φως αποκαλύπτουν την έκταση της φωτιάς…

Όλο το βράδυ, οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες έξω από το χωριό των Μαριών ενώ σημαντική ήταν η συμβολή των πυροσβεστικών ενισχύσεων που έφτασαν κατά την διάρκεια της νύχτας. Με το πρώτο φώς της ημέρας, ένα αεροσκάφος τύπου canadair και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο erisscon, άρχισαν ρίψεις νερού από αέρα, βοήθώντας το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Σημειώνεται πως με έκτακτο δρομολόγιο, έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ζάκυνθο, ενισχύσεις ώστε να συνδράμουν στο έργο των τοπικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς. Πιο συγκεκριμένα, με έκτακτο δρομολόγιο το πλοίο «Mare Di Levante» της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Levante Ferries», έφτασαν στην Ζάκυνθο, 20 πυροσβεστικά οχήματα, με 40 πυροσβέστες, 3 ερπυστριοφόρα του στρατού, και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Νύχτα κόλαση στις φλόγες

Η νύχτα για τους κατοίκους του νησιού και τους πυροσβέστες που έδωσαν μάχη, ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Η φωτιά που έχει ξεσπάσει στις περιοχές Αναφωνήτρια, Μαριές, Ορθωνιές και Βασιλικό, δεν ήταν δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο. Το σημαντικότερο μέτωπο είναι στην περιοχή Μαριές, όπου η πύρινη λαίλαπα κατακαίει δάση πεύκης και υπεραιωνόβιους ελαιώνες. Ωστόσο, σήμερα δεν κινδυνεύουν σπίτια.

«Η εικόνα είναι πάρα πολύ άσχημη εικόνα. Είμαστε όμως καλύτερα από χθες το βράδυ. Δεν κινδυνεύει κανένα χωριό» δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος.

Το χρονικό της μεγάλης καταστροφής

Ο πύρινος εφιάλτης ξαναξύπνησε στη Ζάκυνθο πιο καταστροφικός από κάθε άλλη φορά. Τουλάχιστον δύο σπίτια, δύο καταστήματα και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς στο χωριό της Αναφωνήτριας, στην ορεινή Ζάκυνθο.

Η οδηγία για εκκένωση του χωριού δόθηκε από τα πρώτα λεπτά όταν διαπιστώθηκε ότι οι τεράστιες φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της.

Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια μέσα σε ελάχιστα λεπτά με τους τελευταίους κατοίκους να προσπαθούν, μέχρι την ύστατη στιγμή, να σώσουν τις περιουσίες τους.

Πηγή: www.newsit.gr