Ήθελε να πουλήσει στην Ελλάδα κλεμμένα αρχαία της Λιβύης – Πώς τον έπιασαν


12-08-2017 12:25

Συνελήφθη στο πλαίσιο διυπηρεσιακής συνεργασίας του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Interpol και των Αιγυπτιακών Αρχών, στις 24 Μαΐου 2017 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, 30χρονος υπήκοος Λιβύης για παράνομη κατοχή και μεταφορά με σκοπό την πώληση αρχαίων κινητών μνημείων.

Τον περασμένο Αύγουστο, περιήλθαν στο Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων πληροφορίες σχετικά με τη δράση υπηκόου Λιβύης, ο οποίος αναζητούσε αγοραστές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για να πουλήσει κινητά αρχαία αντικείμενα που έκλεψε από την χώρα του.

Έπειτα από αξιοποίηση όλων των στοιχείων της έρευνας επετεύχθη η ταυτοποίηση του 30χρονου, ο οποίος λόγω έλλειψης ταξιδιωτικών εγγράφων, αδυνατούσε να ταξιδέψει στην χώρα μας για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας. Τον περασμένο Μάιο ο δράστης πήγε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με σκοπό την εκεί πώληση των αρχαίων αντικειμένων, όπου, μετά από σχετική ενημέρωση των Αιγυπτιακών Αρχών, συνελήφθη.

Στην κατοχή του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

τμήμα μαρμάρινου γλυπτού ρωμαϊκής περιόδου,

τρεις λύχνοι ρωμαϊκής περιόδου,

δύο μελαμβαφείς λύχνοι κλασσικής περιόδου,

ερυθρόμορφη πελίκη κλασσικής περιόδου,

άωτο μελαμβαφές σκυφίδιο κλασσικής περιόδου,

τέσσερις οινοχόες κλασσικής περιόδου,

δύο λύκηθους κλασσικής περιόδου,

δύο λυκήθια κλασσικής περιόδου,

θήλαστρο κλασσικής περιόδου,

πινάκιο,

ερυθρόμορφος αμφορέας με στρεπτές λαβές κλασσικής περιόδου,

τέσσερις πυξίδες ελληνιστικής-υστεροκλασσικής περιόδου,

δύο κύλικες κλασσικής περιόδου,

χυτρίδιο κλασσικής περιόδου, και

όστρακα και τμήματα διαφόρων αγγείων

Για τα παραπάνω αντικείμενα, αρμόδιος αρχαιολόγος αποφάνθηκε για την γνησιότητα τους. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στις Αιγυπτιακές Δικαστικές Αρχές.

Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.