Θρίλερ με την αξιολόγηση: Ο Σόιμπλε συμφωνεί με κούρεμα χρέους – Οι Θεσμοί ζητούν περισσότερο αίμα

750577-soible-arxeiou.jpg

01-12-2016 8:54

Ειδήσεις | Αξιολόγηση: Φαίνεται να κλειδώνει η συμφωνία του ΔΝΤ – ΕΕ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα – Σκληρότατες και ανθρωποκτόνες «μεταρρυθμίσεις» ετοιμάζουν ξανά οι δανειστές για την Ελλάδα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, καθώς, σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται σχετικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), «προετοιμάζει τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα», οι οποίες αποκρυσταλλώνονται – μεταξύ άλλων – σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 21,8 μονάδες επί του ΑΕΠ μέχρι το 2060, αλλά και στην απαλλαγή της χώρας από τον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το γερμανικό υπουργείο οικονομικών φέρεται να συμφωνεί στην πρόταση του ESM αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος», γράφει η Handelsblatt και προσθέτει ότι «στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα.

Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

Κατά τη Handelsblatt, όλα αυτά τα μέτρα «θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060». Μία τέτοια εξέλιξη «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Κυβερνητικές πηγές (στο Βερολίνο) αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι, το Σαββατοκύριακο, υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Διαβάστε περισσότερα σε λίγο…



ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr