Ο νόμος της σιωπής καλά κρατεί για το σκάνδαλο ΓΕΝΟΠ – TOURS

750263-fotopoulos-tsipras.jpg

30-11-2016 11:53

Σε χρονικό ενός προαναγγελθέντος κακουργήματος κατά του δημοσίου συμφέροντος εξελίσσεται το διαβόητο σκάνδαλο της ΓΕΝΟΠ – TOURS που αποκαλύφθηκε το 2012 και μέχρι σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστο. Περίεργη σιωπή και από το κυβερνών κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε στην εξουσία για να πατάξει τα σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς.

Η δίκη ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αλλά για πρώτη φορά στα χρονικά δεν θα παρίσταται ως πολιτική αγωγή όχι μόνον το ελληνικό δημόσιο, αλλά ούτε καν η διοίκηση της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι αφορά σε απιστία και απάτη κακουργηματικού χαρακτήρα με ποινές που μπορεί να φτάσουν ακόμη και σε ισόβια. Και όχι μόνον αυτό, αλλά όπως όλα δείχνουν για ένα μέρος των κατηγορουμένων, η ΔΕΗ θα πληρώσει και τους δικηγόρους υπεράσπισης.

Πρόκειται για ένα μείζον διακομματικό σκάνδαλο που ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια και σκεπάζεται από την ιδιότυπη ομερτά που επικρατεί όταν σε υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς εμπλέκονται συνδικαλιστές και κομματικά στελέχη.

Προφανώς πολλοί θα φαντάζονταν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα κάλυπτε μια υπόθεση διασπάθισης χρημάτων που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και κυρίως εκατομμύρια καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Κι όμως υπάρχει ένα κλειδί: Ονομάζεται Νίκος Φωτόπουλος που ως πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ έχει βασική εμπλοκή στο σκάνδαλο μαζί με ακόμη 58 κατηγορούμενους, συνδικαλιστές και μέλη της διοίκησης του οργανισμού.

Όπως όμως όλοι γνωρίζουν, ο κ. Φωτόπουλος βρίσκεται ελεύθερος με καταβολή χρηματικής εγγύησης 60.000 ευρώ, λαμπρό αστέρι του συνδικαλιστικού κινήματος και αρχιμάστορας της ΠΑΣΟΚικής συνδικαλιστικής παράταξης έχει προλάβει, εδώ και αρκετά χρόνια και έχει αλλάξει κομματική στέγη προσεταιριζόμενος τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα είναι σαφές ότι η σημερινή κυβέρνηση την ώρα που κόπτεται για τη νομιμότητα και υπογράφει μνημόνια – θανάτου για τον ελληνικό λαό, αδιαφορεί προκλητικά για το δημόσιο συμφέρον.

Η δίκη με τους 59 κατηγορούμενους ξεκίνησε, αλλά διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 23 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των κατηγορουμένων στο εδώλιο κάθονται μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και ο πρώην αρχισυνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ, Ρίζος Ρίζος, η κόρη του, δεκάδες ακόμη συνδικαλιστικά στελέχη αλλά και οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, Τάκης Αθανασόπουλος και Αρθούρος Ζερβός.

Γίνεται σαφές ότι πρόκειται για μια υπόθεση όπου διαχρονικά οι διοικήσεις της ΔΕΗ ουσιαστικά εξαγόραζαν τη σιωπή των συνδικαλιστών με παροχές προφανώς παράνομες και έξω από κάθε θεσμική σχέση που πρέπει να έχουν διοίκηση και συνδικαλιστές που συνεργάζονται για το κοινό καλό της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα 1148/2015 οι κατηγορούμενοι, μεταξύ πολλών άλλων, φέρονται να έχουν διαπράξει τα κακουργήματα της «απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση» και της «απάτης» σε βάρος της ΔΕΗ Α.Ε.

Τα ποσά για τα οποία κατηγορούνται αφορούν τιμολόγια, που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ για τις χρονικές περιόδους 2008, 2009, 2010, ένα δάνειο ύψους 500.000 ευρώ της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, για το οποίο δεν δόθηκαν ποτέ σοβαρές εγγυήσεις για να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά πίσω στη ΔΕΗ, καθώς και 300.000 ευρώ που δαπανήθηκαν από τη ΔΕΗ για μελέτη που ποτέ δεν εκπονήθηκε, αλλά ούτε και επιστράφηκαν τα χρήματα.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από το πόρισμα της έρευνας που είχε διεξάγει ο τότε Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, όταν αρχικά έγινε γνωστό το δάνειο των 500.000 ευρώ που χορήγησε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, χωρίς εγγυήσεις.

Από την έρευνα και το φορολογικό έλεγχο που έκανε στη συνέχεια το ΣΔΟΕ βγήκαν στην επιφάνεια υπερκοστολογήσεις σε τιμολόγια που είχαν εκδοθεί για διάφορες δραστηριότητες, όπως δαπάνες για ταξίδια, χρεώσεις για ταξίδια που δεν πραγματοποιήθηκαν, έξοδα για μελέτες, οι οποίες είχαν ανατεθεί σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών κ.λπ.

Το δικαστικό βούλευμα αναφέρεται επίσης σε δαπάνη 300.000 ευρώ από τη ΔΕΗ, που προορίζονταν για μελέτη της ΓΕΝΟΠ, η οποία όμως δεν εκπονήθηκε ποτέ, ούτε όμως επεστράφησαν τα χρήματα. Στην ίδια υπόθεση ο κ. Φωτόπουλος κατηγορείται για εικονικά τιμολόγια, τα οποία εκδόθηκαν για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ.

Ειδικότερα, από τα ευρήματα του ΣΔΟΕ που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτει μεταξύ άλλων πως για 29 εκδηλώσεις την τριετία 2008-2010 η ΓΕΝΟΠ και ο Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων (ΟΚΔΕ) της ΔΕΗ χρέωσαν στην επιχείρηση «καπέλο» 1.194.497 ευρώ, καθώς οι πραγματικές τους δαπάνες ήταν 885.711,4 ευρώ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr