Η απίστευτη ιστορία επανένωσης μιας 4χρονης από την Ακτή Ελεφαντοστού με τη μητέρα της στην Ιταλία

748728-maria-volpe-oumoh.jpg

24-11-2016 23:58

Ένα τετράχρονο κορίτσι που έφυγε από την Ακτή Ελεφαντοστού και ταξίδεψε μόνο του από τη Βόρεια Αφρική ως τη Λαμπεντούζα θα επανενωθεί με τη μητέρα του έπειτα από μια απίστευτη σειρά συμπτώσεων.

Η μητέρα της Ούμο την πήρε από την οικογένεια του πατέρα της στην Ακτή Ελεφαντοστού για να μην υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων. Όμως μητέρα και κόρη χωρίστηκαν, όταν η πρώτη την άφησε στο σπίτι μιας φίλης της στην Τύνιδα για να πάει να φέρει κάποια πράγματα από την πατρίδα.

Όταν η φίλη της βρήκε ευκαιρία να περάσει στην Ιταλία, πήρε την Ούμο μαζί της, όμως μετά την άφησε μόνη της.

«Έφτασε στη Λαμπεντούζα στις 5 Νοεμβρίου», δήλωσε η επιθεωρήτρια της ιταλικής αστυνομίας Μαρία Βόλπε, που είναι επικεφαλής της υπηρεσίας ανηλίκων στην περιφέρεια Αγκριγκέντε (Σικελία) και γνωστή με το παρωνύμιο «Μάμα Μαρία» εξαιτίας της δουλειάς της να προσέχει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Η Βόλπε πήγε στη Λαμπεντούζα στις 9 Νοεμβρίου για να πάρει την Ούμο και να τη μεταφέρει σε ένα κέντρο υποδοχής ανηλίκων στο Παλέρμο. Η μικρή είχε υποστεί σοκ και δεν επικοινωνούσε με το προσωπικό.

Όμως λίγες ημέρες αργότερα στη Λαμπεντούζα η τύχη χαμογέλασε στην Ούμο.

Ένα 8χρονο κορίτσι από το Μαλί, η Νασάντ η οποία είχε επίσης διασωθεί στη θάλασσα μαζί με τη μητέρα της και τον αδερφό της, αναγνώρισε την Ούμο σε μια φωτογραφία που είδε στο κινητό τηλέφωνο μιας αστυνομικίνας.

Στο κέντρο υποδοχής της Λαμπεντούζα η αστυνομικίνα ήθελε λίγη ησυχία για να μιλήσει με τη μητέρα της Νασάντ, γι’ αυτό έδωσε στο κορίτσι το κινητό της για να παίξει. Κοιτώντας τις φωτογραφίες αναγνώρισε την Ούμο, την οποία είχε συναντήσει στην Τύνιδα…

Η μητέρα της Νασάντ έδωσε στην αστυνομικίνα το τηλέφωνο της μητέρας της Ούμο.

«Έκλαψε από χαρά όταν της είπα ότι η κόρη της είναι σώα και ζωντανή», είπε η Βόλπε στο Reuters.

Η μητέρα της Ούμο εξήγησε ότι έφυγε από την Ακτή Ελεφαντοστού για να γλιτώσει η κόρη της από τον ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων. Πρόσθεσε, δε, ότι την άφησε σε μια φίλη της για να επιστρέψει στην πατρίδα της και να πάρει κάποια πράγματα, όμως η φίλη αυτή αποφάσισε ότι θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να ταξιδέψει για την Ιταλία, παίρνοντας τη μικρή μαζί της.

volpe oumoh

«Το συντομότερο δυνατό θα διεξαχθεί έλεγχος DNA για να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για μητέρα και κόρη, ώστε να μπορέσουν να επανενωθούν», εξήγησε η Βόλπε.

Στη διάρκεια των πολλών ετών που εργάζεται η 56χρονη, έχει δει χιλιάδες ανήλικους πρόσφυγες που είναι ασυνόδευτοι, όμως μόνο περίπου 20 τόσο μικρά παιδιά εντελώς ασυνόδευτα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στις αρχές Νοεμβρίου, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα είχε περιλάβει τη «Μαμά Μαρία» στον κατάλογό του με τους 40 καθημερινούς ήρωες που φέτος που αναδείχθηκαν σε αξιωματικούς του Τάγματος της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr