Σκάνδαλο υποβρυχίων: IRONHELM – Το «Σιδερένιο Κράνος» για τις μίζες των εξοπλιστικών

747759-ypovryxia.jpg

22-11-2016 9:49

Το «σιδερένιο κράνος» ήταν το εργαλείο που προστάτευε από… θανάσιμα χτυπήματα και ίσως αυτό να είχε κατά νου ο ιδρυτής της Ironhelm, της εταιρείας η οποία – όπως όλα δείχνουν – έπαιξε στρατηγικό ρόλο στη διακίνηση «μίζας» στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η Ironhelm Ltd υπήρξε μία από τις βασικές εταιρείες, από τους λογαριασμούς των οποίων διακινήθηκαν εκατομμύρια ευρώ με τελικούς αποδέκτες κρατικούς αξιωματούχος της Ελλάδας, αλλά και άλλα πρόσωπα, που η συνδρομή τους κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να υπογραφούν συμβάσεις, οι οποίες σήμερα ελέγχονται ως ζημιογόνες για το ελληνικό Δημόσιο.

Σε κάθε πολύκροτο σκάνδαλο, που αφορά στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος πρωταγωνιστές δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και οι εταιρείες – κυρίως offshore – που εμπλέκονται, καθώς αποδεικνύονται τελικά ο «κουμπαράς», από τον οποίο λάμβαναν τα «δωράκια» όσοι εμπλέκονται με τις επίμαχες συμβάσεις και προμήθειες, ενώ ταυτόχρονα αποτελούσαν την ιδανικότερη «κάλυψη» όλων των οικονομικών ατασθαλιών. Η υπό διερεύνηση δράση της Martha Holdings στο σκάνδαλο των «μαύρων» ταμείων της Siemens, της Tredeco Consulting στα εξοπλιστικά προγράμματα, των Torcaso και Nobilis στην υπόθεση του αποκαλούμενου «μαύρου» πολιτικού χρήματος, με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο, είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Πλέον, στο προσκήνιο έρχεται η Ironhelm Ltd και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έπαιξε στην υπόθεση της υπέρογκης προμήθειας τεσσάρων υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει ακόμη και σήμερα πραγματοποιηθεί η παραλαβή όλου του έργου, για την οποία 32 άτομα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Η λίστα των εμπλεκομένων μακριά, ενώ περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα, όπως ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, ο ελληνοελβετός επίσης τραπεζίτης Φάνης Λυγινός, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Μπέλτσιος και Παύλος Νικολαΐδης, γνωστοί επιχειρηματίες, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, αλλά και ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ.

Ο ρόλος της Ironhelm

Ο άλυτος γρίφος των πρώτων χρόνων, με τις ασύλληπτες διαδρομές του «μαύρου» χρήματος, έχει πλέον οδηγήσει στον εντοπισμό δεκάδων στελεχών του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν καταστεί κατηγορούμενοι στην υπόθεση για βαρύτατες αξιόποινες πράξεις, όπως παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, για μερικά από τα δημοφιλέστερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Ironhelm Ltd, καθώς οι εισροές και εκροές των χρημάτων που έχουν καταγραφεί δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η «δουλειά».

Ήταν στους λογαριασμούς της συγκεκριμένης εταιρείας, που ο υπερήλικας κατηγορούμενος Π. Ευσταθίου «κατέβαλε τμηματικά χρήματα από το Μάρτιο του 2000 έως το Μάρτιο του 2007 από δύο λογαριασμούς στη Dresdner Bank και την ΒΝP Paribas, με δικαιούχο την Ironhelm Ltd, σε διάφορους λογαριασμούς της Hoffmann Bank και Dresdner με ονομασίες κωδικούς ή με δικαιούχους υπεράκτιες εταιρίες».

Βασικός αποδέκτης στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο τότε αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, Αντώνης Κάντας, ο οποίος «από το Μάρτιο του 2000 και μέχρι το Μάρτιο του 2004, έλαβε από τον Π. Ευσταθίου στον αριθμ. 12084 τραπεζικό λογαριασμό με κωδικό ΜΑΡΚΟΣ της Bank Hoffmann Ζυρίχης, με δικαιούχο τον ίδιο και σε άλλους άγνωστους λογαριασμούς, το ποσό των 449.000 ευρώ περίπου».

Αντίστοιχα, στις 15 Μαρτίου 2004 εμβάσθηκε το ποσό των 50.350 ευρώ από λογαριασμό της Ironhelm στην Dresdner Bank στον υπ’ αριθμ. 8006573 της ίδιας τράπεζας με δικαιούχο τον Α. Κάντα, στις 22 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς εμβάθηκαν ακόμη 10.575 ευρώ, ενώ έως το Σεπτέμβριο του 2005, εμβάζονται σε άλλους λογαριασμούς που φέρονται να ανήκουν στον Α. Κάντα τα ποσά: 48.943 ευρώ, 19.590 ευρώ, 55.500 ευρώ, 76.423 ευρώ, 49.045 ευρώ, 22.921 ευρώ και 22.015 ευρώ.

Τα εμβάσματα – κατά τη δικογραφία – συνεχίζουν για τα επόμενα χρόνια και συγκεκριμένα έως τον Απρίλιο του 2007. Το άμεσο όφελος για τον Α. Κάντα υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο ποσό τουλάχιστον των 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ζημία σε βάρος του Δημοσίου ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ, όσο και το κόστος των δωροδοκιών από την STN ATLAS, που μετακυλίστηκε στο κόστος εξοπλιστικών προγραμμάτων.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...