Πρώτη πτήση Νέα Υόρκη – Παρίσι: Οι… αναταράξεις ενός σκούφου αεροπόρου

745717-charles_lindbergh.jpg

14-11-2016 23:54

Ο δερμάτινος σκούφος του αεροπόρου Τσαρλς Λίντεμπεργκ, ο οποίος χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης το 1927, θα διατεθεί σε δημοπρασία αντί 60.000 έως 80.000 ευρώ στις 16 Νοεμβρίου στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος δημοπρασιών Drouot.

Πιλότος του αμερικανικού ναυτικού, ο κυβερνήτης Λίντμπεργκ φορούσε τη μαλακή καφέ κάσκα με επένδυση από προβιά στην πρώτη πτήση μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού στις 20 και 21 Μαΐου στο πιλοτήριο του μικρού του μονοπλάνου τύπου Ryan που ονομαζόταν «The Spirit Of Saint Louis», σύμφωνα με εκτιμητές της δημοπρασίας.

Το πρωί της 20ής Μαΐου 1927, ο Λίντμπεργκ απογειώθηκε από το Λονγκ ‘Αιλαντ κοντά στη Νέα Υόρκη για μια πτήση 30 και πλέον ωρών πάνω από τον Ατλαντικό. Ο αποκαλούμενος «μοναχικός αετός», προσγειώθηκε στις 21 Μαΐου στο αεροδρόμιο του Μπουρζέ, στο βορειοανατολικό Παρίσι. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στον αεροδιάδρομο για να υποδεχθεί τον Λίντμπεργκ, του οποίου το σκούφο πήρε ένας πρώην μηχανικός που τελικά του την επέστρεψε το ίδιο βράδυ στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Για να εορταστεί ιστορική πτήση Νέα Υόρκη-Παρίσι, δόθηκε κατ΄εξαίρεση άδεια στον Λίντμπεργκ να πετάξει πάνω από τη γαλλική πρωτεύουσα με ένα μαχητικό τύπου Nieuport. Απογειώθηκε, δε, εκ νέου στις 27 Μαΐου του 1927 από το Μπουρζέ. Κατά τη διάρκεια ενός ακροβατικού ελιγμού, ο κυβερνήτης χάνει τη δερμάτινη κάσκα του. Την επομένη, μια κάτοικος του Μπουρζέ τη βρίσκει στο λαχανόκηπό της και αποφασίζει να τη φυλάξει ευλαβικά. Το ιστορικό πλέον αντικείμενο παραμένει στην ίδια οικογένεια από το 1927.

Το 1969, διαπιστώθηκε η γνησιότητα του σκούφου κατά τη διάρκεια της δημοφιλούς εκπομπής «Dossiers de l’Écran» της γαλλικής τηλεόρασης, μετά την προβολή ενός φιλμ και τη συζήτηση που ακολούθησε εκείνο το βράδυ, που ήταν ένα αφιέρωμα στον Λίντμπεργκ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr