ΔΝΤ: Μέτρα για ελάφρυνση του χρέους και μεταρρυθμίσεις για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα

744566-imf.jpg

10-11-2016 19:03

Τα μέτρα για την ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδος μπορεί να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση (conditionality) της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων και δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, μιλώντας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ καλωσορίζει μάλιστα την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Όπως τόνισε ωστόσο, «το ΔΝΤ για να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και την επίπτωση τους στο δημόσιο χρέος της χώρας, δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν “εξαρχής” (upfront)». Αντίθετα τα μέτρα αυτά θα μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Όμως σε κάθε περίπτωση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του «το ΔΝΤ είναι απαραίτητο να γνωρίζει το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών».

Ο Ράις επανέλαβε πάντως ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα τη Ελλάδος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μην χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα μέτρα που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι συμβατά με το στόχο του 1,5% του ΑΕΠ. Ανέφερε δε ότι η Έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το χρέος της Ελλάδος θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι όσο το συντομότερο καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ΔΝΤ. της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα (στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ) τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους.

Ερωτηθείς, τέλος, για τις συνέπειες από την εκλογική νίκη Τραμπ, παραδέχθηκε ότι παρά τις θετικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου, η ανάπτυξη παρέμεινε «πολύ χαμηλή, για πολύ καιρό και για πολύ λίγους», γεγονός που θα έπρεπε ν΄ αντιμετωπιστεί.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr