Αποτελέσματα αμερικανικών εκλογών: Γιατί η Μέρκελ «τρέμει» τον Τραμπ και τι θα συμβεί με την Ελλάδα;

743947-trump.jpg

08-11-2016 23:30

Αμερικανικές εκλογές αποτελέσματα: Ο «μεγάλος» και… τρομακτικός «άγνωστος» είναι για την Άνγκελα Μέρκελ ο Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου οι προθέσεις αποτελούν μυστήριο για το Βερολίνο – Τι θα κάνει με την Ελλάδα και το ΔΝΤ ο Αμερικανός μεγιστάνας;

Το βασανιστικό ερώτημα που απασχολεί τη γερμανική κυβέρνηση είναι τι περιμένει τη χώρα σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις», παραδέχθηκε στη Handelsblatt ο Γιούργκεν Χαρντ, συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις διατλαντικές σχέσεις. «Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει ελάχιστους συμβούλους με τους οποίους τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να έχουν επαφές και όλο το στενό του περιβάλλον αποτελείται από ανθρώπους που δεν προέρχονται από τον πολιτικό χώρο».

Τι θα γίνει με το ΔΝΤ και την Ελλάδα;

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα διάφορα υπουργεία δεν προετοιμάζονται για ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ. Στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται σενάρια επί χάρτου και αναλύσεις για το πώς θα αντιδράσουν οι χρηματαγορές την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Θα σημειωθούν αναταραχές; Η απάντηση είναι αρνητική, σύμφωνα με όσους έχουν γνώση των αναλύσεων, καθώς πάνω στη συγκεκριμένη τρομολαγνία βασίστηκε κυρίως η καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον.

Ένα βασικό θέμα είναι πάντως η συνεργασία μιας πιθανής κυβέρνησης Τραμπ με βασικών οργανισμών όπως είναι το ΔΝΤ. Θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική; Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διακατέχεται από αμφιβολίες, φοβούμενο μήπως δεν έχει πια το πάνω χέρι.

Τις ίδιες αμφιβολίες έχει και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο θέμα της πολιτικής ασφάλειας. Οι απειλές του Τραμπ, άλλωστε, ότι σε περίπτωση νίκης του θα βγάλει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ δεν έχουν ξεχαστεί. Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σαφές: ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είτε ονομάζεται Τραμπ ή Κλίντον, θα αναγκάσει του Ευρωπαίους να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για τα του οίκου τους, βλέπε Ουκρανία. Πρόκειται για μια πρόβλεψη που για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποτελεί βεβαιότητα.

Η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση ίσως να μην είναι πλέον διατεθειμένη να παίρνει θέση σε κάθε διένεξη στη γηραιά ήπειρο θεωρεί ο Σόιμπλε και αυτός είναι ο λόγος που τον ωθεί να αυξήσει μεσοπρόθεσμα τα κονδύλια των αμυντικών δαπανών…

Άκρως απρόβλεπτος

Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας που βρίσκεται στα χέρια του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος έχει γίνει ήδη μια εσωτερική πεντασέλιδη ανάλυση για το οικονομικό πρόγραμμα των δύο υποψηφίων. Τα στελέχη του υπουργείου διαπίστωσαν ένα κοινό σημείο: οι προτάσεις τους σε σχέση με τον εμπορικό προσανατολισμό της χώρας είναι μάλλον περιοριστικές, βλέπε ΤΤΙΡ. Αλλά πέραν αυτού δεν χρειάζεται να καταβάλει κανείς μεγάλο κόπο για να αντιληφθεί ποιον ή μάλλον ποιαν θέλουν για πρόεδρο στο Λευκό Οίκο…

Και αυτό γιατί φοβούνται τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Τραμπ, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να τους κάνει όλα τα χατίρια.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι αυθορμητισμός του», υποστηρίζει ο Γιούργκεν Χαρντ, θεωρώντας ότι είναι ένας πολιτικός που μπορεί να αποφασίζει αυθόρμητα χωρίς να ακούει τους συμβούλους του. Είναι το ακριβώς αντίθετο από τη Μέρκελ που παίρνει χρόνο για να ζυγίσει τις αποφάσεις της, πάντα κατά το προσωπικό της συμφέρον και της χώρας της. Και να ψάξει κανείς δεν πρόκειται, πάντως, να βρει δημόσιες τοποθετήσεις της καγκελαρίου υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας. Αλλά ενδόμυχα είναι σαφές ποιον υποψήφιο προτιμά και ποιον «τρέμει»…

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε LIVE ποιος κερδίζει τις κρίσιμες πολιτείες

Δείτε εδώ την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, όπως την καταγράφει η Google:ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr