Το Eurogroup «αδειάζει» την κυβέρνηση: Κάντε μεταρρυθμίσεις και βλέπουμε για το χρέος

743547-eurogroup111.jpg

07-11-2016 21:15

«Γκάζια» έβαλαν για μια ακόμα φορά οι δανειστές, οι οποίοι επαίνεσαν μεν την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει κάνει αλλά ζήτησαν και πάλι «αίμα» στα εργασιακά και το κοινωνικό κράτος.

Οι όποιες αποφάσεις για τα θέματα της Ελλάδας θα επανεξεταστούν στις 5 Δεκεμβρίου – οπότε συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup- σύμφωνα με τον πρόεδρό του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μάλιστα για μια ακόμη φορά καταδείχθηκε ότι το θέμα της διάστασης των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ το οποίο ζητά ελάφρυνση χρέους για να συμμετέχει στο τρίτο μνημόνιο δεν έχει γεφυρωθεί.

«Μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο ίδιος παρέπεμψε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όταν ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα έχει περισσότερα στοιχεία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους και θα έχουν αξιολογηθεί οι μεταρρυθμίσεις του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες είναι σημαντικές και μεταξύ άλλων αφορούν την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά μέτρα το 2017 και το 2018. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν ως τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να συνεδριάσει πριν από το τέλος του έτους το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο Πολ Τόμσεν που εκπροσωπούσε το Ταμείο στο Eurogroup, ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Μάλιστα, είπε πως αν υλοποιηθούν όλα αυτά το ΔΝΤ προτίθεται να επιστρέψει στο πρόγραμμα της Ελλάδος στο τέλος τους έτους.

Ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Τόνισε, επίσης, ότι θα μεταβεί και ο ίδιος στην Αθήνα περί τα τέλη Νοεμβρίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και δανειστές μπορούν να βρουν σε εύλογο χρονικό διάστημα μια «καλή συμφωνία» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...