Το όχημα της ινδικής αποστολής κατεβαίνει για την πρώτη «βόλτα» στην επιφάνεια της Σελήνης – Δείτε βίντεο

Τις πρώτες στιγμές της ιστορικής «βόλτας» που πραγματοποίησε το διαστημικό όχημα της αποστολής Chandrayaan-3 της Ινδίας στη Σελήνη, καθώς αυτό εξέρχεται από το σκάφος προσεδάφισης, καταγράφει βίντεο που μοίρασε στη δημοσιότητα ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO).

Η αποστολή Chandrayaan-3 της Ινδίας «προσγειώθηκε» στο νότιο πόλο της Σελήνης στις 6.04 μ.μ. την Τετάρτη (τοπική ώρα), τοποθετώντας την ασιατική χώρα σε ένα κλειστό κλαμπ τεσσάρων χωρών που έχουν «κινηθεί» στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης και καθιστώντας την την πρώτη χώρα που προσεδαφίστηκε στον αχαρτογράφητο νότιο πόλο.

 

Η πρωταρχική αποστολή του οχήματος, το οποίο ονομάζεται «Pragyaan», είναι να διεξάγει επιτόπια επιστημονικά πειράματα στη σεληνιακή επιφάνεια. Τα πειράματα αυτά αποσκοπούν στο να «ξεκλειδώσουν» τα μυστήρια της γεωλογίας της Σελήνης, παρέχοντας πληροφορίες για τη σύνθεση και την ιστορία της.

india_selini2

Η παρουσία των οχημάτων Vikram και Pragyan – που συνθέτουν την Chandrayaan-3 – στη Σελήνη θα διαρκέσει 14 ημέρες, το χρονικό διάστημα για το οποίο θα υπάρχει διαθέσιμο ηλιακό φως κοντά στον σεληνιακό Νότιο Πόλο μετά την προσεδάφιση. Μετά από 14 ημέρες, τα οχήματα αυτά αναμένεται να χάσουν την ισχύ τους.

india_selini

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικών Ερευνών μοιράστηκε την πρώτη εικόνα που κατέγραψε η Landing Imager Camera μετά την προσγείωση της αποστολής στην επιφάνεια της Σελήνης.