Το απαγορευμένο υλικό που καταστρέφει το πιτόγυρο και δεν πρέπει να βάζεις ποτέ

Σουβλάκι: Στην πίτα μπαίνουν συγκεκριμένα πράγματα. Οι λάτρεις του σουβλακίου, τα λένε και ξεσπούν για όσους πειραματίζονται και παρεκκλίνουν της κλασικής συνταγής. Μπορεί να μοιάζει με κρέπα αλλά δεν είναι. Μπορεί κάποιοι να το λένε τυλιχτό αλλά και πάλι δεν μπορείς να βάλεις ότι θέλεις. Υπάρχουν κανόνες ακόμα και εδώ.

Κάποια πράγματα δεν μπαίνουν στην πίτα. Δεν θα πούμε ότι δεν πρέπει να μπαίνει ούτε η τηγανιτή πατάτα, γιατί το αυθεντικό δεν την περιλαμβάνει, αλλά θα κρατήσουμε τα όρια. Γιατί τελευταία έχουν ξεφύγει. Και έχουν αλλοτριώσει την παραδοσιακή συνταγή. Βέβαια η πατάτα μπορεί να έκανε την αρχή για να μπουν ή να αφαιρεθούν παραδοσιακά υλικά.

Τι δεν βάζουμε στο σουβλάκι

Στα σουβλάκια δεν πρέπει να βάζουμε σως αντί για τζατζίκι. Η σως, που κατά βάση είναι μαγιονέζα με κέτσαπ, μεταλλάσσει το σουβλάκι σε κάτι άλλο.

Δε βάζουμε μαρούλια και άλλα πράσινα λαχανικά. Δε σ’ αρέσει η ντομάτα, το κρεμμύδι, το αγγούρι που φτιάχνεται το τζατζίκι και το σκόρδο; Μην τα βάλεις. Δεν θα προσθέσεις όμως άλλα. Διότι μετά θα μιλάμε για ένα άλλο προϊόν με βάση τα λαχανικά.

Δεν βάζουμε άλλα κρέατα εκτός από το χοιρινό. Ούτε κοτόπουλο πρέπει να βάζουμε στο σουβλάκι μας. Το κοτόπουλο θα το βάλουμε σε χίλιες άλλες συνταγές. Όχι, όμως στα σουβλάκια. Και εννοείται ούτε πανσέτα. Γύρος και καλαμάκι κοτόπουλο, κοτομπέικον, κοτομπουκιές δεν έχουν θέση στο σουβλάκι.

Δε βάζουμε υποκατάστατα του κρέατος. Όποιος βάζει μανιτάρια είναι εχθρός του σουβλακιού.

Δε βάζουμε σάλτσες διάφορες για να… γλιστράει. Δεν είναι μόνο η μαγιονέζα αλλά και η μουστάρδα με την κέτσαπ που παραέχουν πάρει αέρα και νομίζουν ότι η παραγγελία πρέπει να ξεκινάει από αυτές. Όχι, εδώ δεν έχουν θέση.

 

Δε βάζουμε γεμιστά υλικά. Ειδικά όσα είναι γεμιστά με τυρί. Γεμιστά μπιφτέκια, γεμιστά λουκάνικα, αλλά και σκέτα λουκάνικα. Αν θες πιροσκί πήγαινε στον φούρνο ή αν θες χοτ ντοκ πήγαινε στην καντίνα.

Δεν βάζουμε γιαούρτι. Βάζουμε τζατζίκι. Δεν χωρούν στο σουβλάκι λειψά πράγματα. Πλούσιο τζατζίκι με σκόρδο και αγγουράκι.

Τέλος δεν βάζουμε σαλάτες ή αλοιφές. Δεν έχουν θέση εδώ η ρώσικη και η τυροσαλάτα.

Το σoυβλάκι έχει μόνο πίτα, σουβλάκι χοιρινό, τζατζίκι άντε και καμιά πατάτα.