Τι είναι το «πυρονέφος» που εμφανίστηκε από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Η σφοδρή εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα αλλά και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε είναι δύο σημεία τα οποία μελέτησε το Meteo.gr.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές. Ως συνέπεια αυτού αρχικά σημειώθηκε αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση και τα οποία οδηγήθηκαν προς την κορυφή της χαράδρας.

Έτσι υπερθερμάνθηκαν τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργήθηκε ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και «τράβηξε» την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο.

Ανάλυση Meteo: Τι είναι το «πυρονέφος» που εμφανίστηκε από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Χαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας συμπεριφοράς που παρουσίασε η πυρκαγιά αποτελεί άλλωστε και η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά. Ανάλυση Meteo: Τι είναι το «πυρονέφος» που εμφανίστηκε από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξη της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό).

Παράλληλα, η κάμερα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη κατέγραψε τη φωτιά στην Πάρνηθα.

Στο βίντεο που ακολουθεί διακρίνεται η έναρξη και η εξέλιξη της δασικής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα από την κάμερα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.