Ο εμβρυολόγος, η βιολόγος και οι «μεσίτριες» – Πώς δρούσε το κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά

Ένας γυναικολόγος, ιδιαίτερα γνωστός στην κοινωνία των Χανίων, είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος εμπορίας βρεφών που είχε έδρα τα Χανιά και εξαρθρώθηκε πρόσφατα από τις αστυνομικές Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο 73χρονος, ο οποίος είναι νόμιμος εκπρόσωπος κλινικής γονιμότητας, φέρεται, σε συνεργασία με εργαζομένους στο κέντρο που διήθυνε, να είχε στήσει ένα «παραμάγαζο» διάθεσης και εμπορίας βρεφών, πουλώντας το κάθε παιδί από 70.000 έως και 120.000 ευρω.

Στη λίστα των πελατών τους βρίσκονταν άτεκνα ζευγάρια, ομόφυλα ζευγάρια ή μοναχικοί άντρες που επιθυμούσαν να γίνουν γονείς. Όπως εξήγησαν καλά ενημερωμένες πηγές στο protothema.gr, αυτοί που ήθελαν να αγοράσουν ένα παιδί έκαναν εικονικά σύμφωνα συμβίωσης με γυναίκες που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα ως παρένθετες μητέρες, οι γυναίκες γεννούσαν τα παιδιά και στη συνέχεια τους τα παρέδιδαν και χώριζαν.

«Με αυτόν τον τρόπο και μέσω πλαστών εγγράφων στη συνέχεια προσπαθούσαν να νομιμοποιήσουν τα παιδιά ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές» σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Ο γυναικολόγος, ο εμβρυολόγος, η βιολόγος και οι Ρουμάνες

Το κύκλωμα φέρεται να αποτελούνταν από τον 73χρονο γυναικολόγο, από έναν εμβρυολόγο, από μία βιολόγο και από ακόμη τρεις γυναίκες που εργάζονταν στην εν λόγω κλινική ως γραμματείς κα.

Επίσης, βασικοί βραχίονες για τη δράση της οργάνωσης αποτελούσαν και τρεις «μεσίτριες» που βρίσκονταν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρουμανία και είχαν επιφορτιστεί με το έργο να βρίσκουν γυναίκες, κυρίως από χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, και να τις πείθουν να συνεργαστούν με το κύκλωμα έναντι αμοιβής.

«Υπήρχε μία γυναίκα από την Ρουμανία που εργαζόταν στο κέντρο. Αυτή είχε ολες τις διασυνδέσεις με Ρουμανία – Αθήνα και Ρουμανία – Θεσσαλονίκη. Υπήρχαν άλλες δύο μεσίτριες, μία σε Θεσσαλονίκη και μία στη Ρουμανία, οι οποίες έβρισκαν τις γυναίκες και τις προωθούσαν, η μία από την Ρουμανία στη Θεσσαλονίκη, και η άλλη από τη Θεσσαλονίκη στα Χανιά με όλα τα έξοδα πληρωμένα» περιέγραψαν στο protothema.gr στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση της υπόθεσης.

Στη συνέχεια η γυναίκα από τη Ρουμανία που δούλευε στην κλινική του 73χρονου παραλάμβανε τις γυναίκες και, σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της οργάνωσης, τις φρόντιζαν, τους παρείχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φρόντιζαν για τη διατροφή και τη διαμονή τους.

«Στο τέλος όμως δεν τους έδιναν τα χρήματα που τους είχαν υποσχεθεί. Τις εκμεταλλεύονταν. Τους έδιναν ένα μηνιάτικο της τάξης των 300 με 600 ευρώ, αναλόγως το τι έκαναν. Κάποιες γυναίκες δεν γίνονταν παρένθετες μητέρες αλλά έκαναν δωρεά ωαρίων, γενετικού υλικού, που το λάμβαναν οι γιατροί και το χρησιμοποιούσαν σε άλλες γυναίκες».

Τότε η σκυτάλη περνούσε στη βιολόγο του κυκλώματος η οποία, σε συνεργασία με τους γιατρούς, έπαιρναν το γενετικό υλικών των γυναικών ή τις καθιστούσαν έγκυες και τις κρατούσαν σε κάποια μικρά καταλύματα για εννέα μήνες μέχρι να γεννήσουν.

Στό στόχαστρο του ΣΔΟΕ για offshore εταιρείες

Τα κέρδη της οργάνωσης από την εγκληματική τους δραστηριότητα ήταν τέτοια που είχαν στήσει και offshore εταιρείες προκείμενου να διαχειρίζονται τα χρήματα που κέρδιζαν χωρίς να τραβούν υποψίες.
«Πλέον γίνεται έλεγχος και από το ΣΔΟΕ προκειμένου να εντοπιστούν χρήματα από τη δράση τους. Παράλληλα εμπλέκονται σε πλαστογραφίες και απάτες» εξήγησαν αστυνομικές πηγές.

9 συλλήψεις

Για την υπόθεση οι Αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στη σύλληψη εννέα ατόμων. Συγκεκριμένα έξι άτομα συνελήφθησαν στα Χανιά, δύο στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο συλλήψεις στην Αθήνα αφορούν σε μία Ρουμάνα, συνεργάτη του κυκλώματος, και σε μία γυναίκα που είχε γεννήσει ένα παιδί και είχε σκοπό να μεταβεί με την πρώτη συλληφθείσα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να το παραδώσουν σε ένα ζευγάρι.