Νέα απειλή ο Δάγκειος πυρετός!

Καθηγητής Τσακρής: Γιατί μάς απειλεί ο Δάγκειος πυρετός – Τι προκαλεί ανησυχία

Τι αναμένεται να συμβεί στη νότια Ευρώπη, πώς εκδηλώνεται και πώς μπορούμε να προστατευοτούμε.

Πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα και απειλή για τη Δημόσια Υγεία, χαρακτηρίζει τον Δάγκειο πυρετό ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής επισημαίνει πως η κλιματική κρίση, με τους παρατεταμένους καύσωνες και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, ευνοούν την εξάπλωση και αναπαραγωγή του κουνουπιού – τίγρη.

Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος, έπειτα από ένα τόσο ζεστό και υγρό καλοκαίρι, τα κρούσματα παρουσιάζουν διεθνώς κατακόρυφη άνοδο. Η εκρηκτική αύξηση των ταξιδιών είναι ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας“, υπογραμμίζει ο κ. Τσακρής, επισημαίνοντας αναλυτικά τα εξής:

Τα επόμενα χρόνια ως επιστημονική κοινότητα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε άλλη μια τεράστια πρόκληση: την ‘οχύρωση’ των κοινωνιών μας απέναντι στον Δάγκειο πυρετό, μια και η κλιματική κρίση – οι παρατεταμένοι καύσωνες και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας – ευνοούν την εξάπλωση και αναπαραγωγή του Aedes aegypti, του ‘κουνουπιού τίγρη’, ενός από τους κύριους διαβιβαστές του ιού.

Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος, έπειτα από ένα τόσο ζεστό και υγρό καλοκαίρι, τα κρούσματα παρουσιάζουν διεθνώς κατακόρυφη άνοδο. Η εκρηκτική αύξηση των ταξιδιών είναι ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας.

Ειδικά οι ΗΠΑ, βιώνουν τη χειρότερη χρονιά από το 1980. Αλλά και η γειτονιά μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο Δάγκειος πυρετός θα έχει γίνει μείζων απειλή για τη νότια Ευρώπη μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της νόσου: από τους 4 που θα μολυνθούν, οι 3 θα είναι ασυμπτωματικοί. Εκείνοι που θα νοσήσουν, όμως, θα παρουσιάσουν πυρετό, μυϊκούς σπασμούς και πόνο στις αρθρώσεις – τόσο ισχυρό ώστε η νόσος αποκαλείται και ‘πυρετός των σπασμένων οστών’.

Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις – λιγότερες από 1% – ο Δάγκειος πυρετός μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Πώς προφυλασσόμαστε; Κρατώντας τα κουνούπια μακριά μας με τα γνωστά μέτρα ατομικής προστασίας. Η πρώιμη διάγνωση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών και στην αποφυγή επιπλοκών από σοβαρή νόσηση“.