Μητσοτάκης: «Στόχος μας ο μέσος μισθός να φθάσει τα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας»

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία παρουσιάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε πέντε άξονες – ταυτότητες της Ελλάδας αναπτύσσεται το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027 που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

«Είχαμε δεσμευθεί ότι θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Ήταν 650 ευρώ και σήμερα είναι 780. Σκοπός μας είναι να φτάσει τουλάχιστον τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, μίλησε για 25% αύξηση μισθών μέσα στην τετραετία με στόχο να πάει ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, ενώ υποσχέθηκε αύξηση στις συντάξεις στο 4% και αύξηση των μισθών δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/24 με νέο μισθολόγιο.

«Πρέπει να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους της ΕΕ. Η ανεργία μπορεί να φτάσει στο 8% το 2027. Πλησιάζουμε τον στόχο η Ελλάδα να γίνεται ένας προορισμός 12 μήνες τον χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επενδύσεις δεν λένε πολλά πράγματα αν δεν συνοδεύονται και από καλούς μισθούς. «Η πρόκληση ήταν πάντα πώς θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνοντας τους μισθούς σε σύνδεση με την παραγωγικότητα και τη δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε.

«Σήμερα θα επιχειρήσουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θα επιχειρήσω να σας πω μία ιστορία του πώς οραματίζομαι την Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια.Τα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια τα οποία βάλαμε την πρώτη τετραετία της ΝΔ.Κάναμε σημαντικά βήματα προόδου και επιβάλλεται να τα συνεχίσουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όρισε ως πρώτο άξονα την παραγωγική Ελλάδα, που αναπτύσσεται και παράγει νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνει το εισόδημα όλων των Ελλήνων. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που ήταν σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο ανάπτυξης της ευρωζώνης και τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες.

«Η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελεί όρο απαράβατο και συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά. Κάναμε πολύ σημαντικά βήματα προόδου, αλλά ταυτόχρονα μειώσαμε τους φόρους και τις εισφορές κάτι που αποδεικνύει την απόλυτη συνέπεια πράξεων, τόνισε και έδειξε διαφάνεια όπου αναφέρονταν αναλυτικά οι μειώσεις φόρων. Η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά το 2022 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα παρά τις μειώσεις των φόρων», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις μεγάλων κολοσσών στη χώρα μας όπως η Microsoft και η Pfizer. Έδειξε όμως και μια φωτογραφία από τα ναυπηγεία της Σύρου επισημαίνοντας ότι δεν είναι το μόνο ναυπηγείο που ξαναλειτούργησε με άλλους όρους αναφέροντας και τα παραδείγματα της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.