Μητσοτάκης: Είμαστε σε «πόλεμο» με τις πυρκαγιές, θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν

Με εκτενή αναφορά στις πυρκαγιές που κατακαίνε την Ρόδο αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε πως η προσπάθεια της Πολιτείας αναγνωρίστηκε από όλους, ακόμη και τους τουρίστες, χιλιάδες εκ των οποίων διασώθηκαν στο πλαίσιο των εκκενώσεων που έγιναν σε οικισμούς και ξενοδοχειακές μονάδες.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύεται ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό. Το φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει με απανωτούς καύσωνες, ισχυρούς ανέμους, στη Ρόδο έχουμε επίμονους ανέμους που ξεπερνούν τα 6 μποφόρ εδώ και μέρες. Στη Ρόδο μετά τη 2η μέρα που η φωτιά είχε δείξει κάποια σημάδια ύφεση, η φωτιά έκανε νέα μέτωπα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία. Ευγνωμονούμε πυροσβεστική, πολιτική προστασία, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, εθελοντές για την αυταπάρνησή τους. Για τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, με τη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι πολύτιμο το 112. «Έχει σώσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πάντοτε θα είναι προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή, πόσω μάλλον πέντε χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι. Μάθαμε να οργανωμένες εκκενώσεις». Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν. Η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, όταν κάνουμε και τον συνολικό μας απολογισμό, είπε συγκεκριμένα.

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και θα εκδηλώνεται όλο και περισσότερο με μεγαλύτερες καταστροφές γι αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο αλλά να προσαρμόζουμε γρήγορα τα σχέδια μας στις νέες συνθήκες. Αλλά απαιτείται και αλλαγή κουλτούρας από όλους. Από την κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον κάθε πολίτη. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι από αυτή την δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Αντίθετα ήταν παντού. Σήμερα μπορούμε από σύγχρονο κτίριο να κάνουμε τον συντονισμό. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην κατάσταση που παραλάβαμε. Που θα ήμασταν σήμερα αν δεν είχαν γίνει αυτές οι αλλαγές».

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Στην συνέχεια, αναφερόμενος στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έκανε αναφορά στον Νίκο Καζατζάκη λέγοντας πως όπως έλεγε, «οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται και την αγαπούν». Αυτόν τον πανίσχυρο δεσμό υπηρετεί και το νομοσχέδιο, τόνισε.

«Αυτή την δυνατότητα εξεύρεσης συναινέσεων μακάρι να την βρούμε και για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής», είπε.

Θα θυμάστε ότι από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει αυτό το δικαίωμα, όμως για να υπάρξει αυτό το δικαίωμα αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Η δεύτερη φορά που προσπαθήσαμε, αλλά συναντήσαμε την άρνηση της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε «από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε 2 φορές να δώσει το δικαίωμα σε αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά μένουν στο εξωτερικό. Όμως για να υπάρξει η συναίνεση αναγκαστήκαμε σε συμβιβασμούς και ο πρώτος νόμος υιοθέτησε πολλές γραφειοκρατικές δεσμεύσεις. Η 2η προσπάθεια συνάντησε την άρνηση της αντιπολίτευσης.

Σήμερα χαίρομαι που διαπιστώνουμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες. Είναι κίνηση πατριωτική και αφορά τον Οικουμενικό Ελληνισμό.
Είναι μια ενέργεια που εντάσσεται στον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό. Η πατρίδα μας ήταν απ τις ελάχιστες που δεν έδινε την διευκόλυνση στους εκτός Ελλάδας εκλογεί2ς να ψηφίζουν